Budapest, 2017. augusztus 21. Egy hónapos futamidejű finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 273 milliárd forint ajánlatból 100 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tender eredményét, valamint a szerdai lejáratokat figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 950 milliárd forint.

Egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség 164 millió euro (50 milliárd forint) volt, amelyre a bankok 898 millió euro (273 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB 100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy hónapos swaptenderen kilenc bank vett részt.

A szerdai lejáratokat és a tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás augusztus 23-tól változatlanul 950 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 200 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 350 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 250 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 150 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.