Budapest, 2017. május 22. Kiemelkedő banki kereslet mellett tartott finomhangoló devizaswap-tendert a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank a hat hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 307 milliárd forint ajánlatból 50 milliárd forintot, a tizenkét hónapos lejáraton a beérkezett 255 milliárd forintból ugyancsak 50 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 750 milliárd forintra emelkedett.

Hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A 160-160 millió euro (50-50 milliárd forint) felajánlott mennyiségre hat hónapos futamidőn 995 millió euro (307 milliárd forint), tizenkét hónapos futamidőn pedig 825 millió euro (255 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB a két lejáraton 50-50 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. A hat hónapos lejáraton meghirdetett swaptenderen hét, a tizenkét hónapos swaptenderen kilenc bank vett részt.

A tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 750 milliárd forintra emelkedett. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 400 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 200 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 100 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 50 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.