Budapest, 2017. május 5. – Az MNB Igazgatóságának döntése értelmében az MNB 2016. évi nyeresége teljes egészében az eredménytartalékba kerül, ami így historikusan magas szintre, 160 milliárd forint fölé emelkedik. A 2013 óta töretlenül emelkedő eredménytartalék biztos fedezetet jelent az esetlegesen felmerülő kockázatokra, és hosszabb távon is biztosítja, hogy a költségvetésnek ne keletkezzen térítési kötelezettsége a jegybankkal szemben.

A 2013 óta folyamatosan nyereséges jegybank a 2015. évi kimagasló eredmény után 2016-ban is jelentős, 54 milliárd forintot meghaladó nyereséget ért el. Az éves eredmény kedvező alakulása a célzott jegybanki intézkedések (kamatcsökkentési ciklus folytatása, eszköztár átalakítás, önfinanszírozási program) következtében csökkenő kamatkiadásnak, a pénzügyi műveleteken realizált nyereségnek és az előző években tapasztaltnál mérsékeltebb, de továbbra is jelentős árfolyameredménynek köszönhető.

Az MNB eredménytartaléka 2013 elején igen alacsony szintet (7 milliárd forintot) tett ki, ami egy nagyobb veszteségre már nem nyújtott volna elegendő fedezetet. Egy esetleges veszteség finanszírozása költségvetési térítési kötelezettséggel járna, ami az államadósságra és a költségvetési hiányra is negatív hatást gyakorol. Ez a kockázat az elmúlt négy évben jelentősen csökkent, hiszen a jegybank eredménytartaléka – a 2015. évi eredményből történő osztalékfizetés mellett is – 2013 óta töretlenül emelkedett.

A 2016. évi jelentős nyereség felhasználásáról – a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény értelmében – az MNB Igazgatósága 2017. április 24-én döntött. Ennek értelmében az eredménytartalék 2013 óta tartó emelkedése tovább folytatódik, így az eredménytartalék korábban nem tapasztalt szintre, 160 milliárd forint fölé emelkedik. A jövő évek várható eredményeit és potenciális kockázatait figyelembe véve a bőséges tartalék fedezetet nyújt az esetleges veszteségekre, így hosszú távon is biztosítja, hogy a jegybank gazdálkodása a költségvetéstől független maradjon.