Megint hazudik a Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet február 6-i számában az MNB-re vonatkozóan ismét valótlan állításokat tett közzé. A lakossági devizahitelek jegybank által segített forintosítása nélkül ma az adósoknak legalább 70 százalékkal magasabb lenne a havi törlesztőrészlete és több ezer milliárd forinttal nagyobb adóssággal rendelkeznének. A 2013-tól a gazdaság stabilizációját és növekedést segítő monetáris fordulat mellett nyereségessé váló MNB eredményének további adósságrendezést szolgáló felhasználására nincs és nem is volt lehetőség.

2014 nyarán a Kúria által kiadott jogegységi határozat értelmében a devizahitelek forintosítását csak piaci áron lehetett végrehajtani. Az MNB a döntést követően a lehető leghamarabb a szükséges devizamennyiség rendelkezésre bocsátásával lehetővé tette több, mint 2 millió devizahitel forintosítását, segítve ezzel az adósságcsapda elkerülését. Forintosítás nélkül az ország sérülékenysége nagyobb lett volna, ami az árfolyam és kamatok nagyobb kilengését okozta volna. A 2013-tól a gazdaság stabilizációját és növekedést segítő monetáris fordulat mellett nyereségessé váló MNB eredményének további lakossági adósságrendezést szolgáló felhasználására nincs és nem is volt jogszabályi lehetőség. Az adósók tartozásával összefüggő egyedi finanszírozásra a jegybanknak nincs felhatalmazása.

A valóság tehát az, hogy a Magyar Nemzet által említett alapítványi vagyonrendelést a helyes monetáris politika mellett nyereségessé váló jegybanki gazdálkodás tette lehetővé. Ennek legfontosabb eleme a forintkamatok tartósan alacsony szintre történő csökkentése, ami minden gazdasági szereplő, az állam, a háztartások és a vállalatok számára is megkönnyíti a finanszírozást. Ugyanakkor kiemelendő, hogy az alapítványi célok megvalósítása mellett is lehetővé vált az, hogy 2016-ban, 14 év után először az MNB 50 milliárd forint osztalékot fizessen a magyar államnak. Az alapítványokhoz rendelt, azóta az alapítványok által közel kétmilliárd forinttal növelt vagyon felhasználásának célja – szemben a cikk állításával – elsősorban a közgazdasági pénzügyi szakképzés elősegítése, támogatása.