Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 900 milliárd forint

nyomtatás

Budapest, 2017. szeptember 18. Egy és három hónapos futamidejű finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 25 milliárd forint ajánlatból 25 milliárd forintot fogadott el, három hónapos futamidőn nem érkezett ajánlat. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 900 milliárd forint.

Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A 162-162 millió euro (50-50 milliárd forint) felajánlott mennyiségre egy hónapos futamidőn 80 millió euro (25 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok, három hónapos futamidőn nem érkezett ajánlat. Az MNB 1 hónapos futamidőn 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy hónapos swaptenderen egy bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 900 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 75 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 425 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 250 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 150 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.