Budapest, 2017. április 10.- A jegybank az elmúlt években számos célzott intézkedéssel segítette a bankrendszert a vállalati hitelportfólió tisztításában. Ennek részeként az MNB létrehozta a MARK Zrt-t, amely nagymértékben elősegítette a nemteljesítő kereskedelmi célú hitelek bankrendszerből való kikerülését. Mivel közel a felére csökkent a bankrendszer vállalati nemteljesítő hiteleinek aránya, – amely ma már alacsony szintnek tekinthető – a fennmaradó állományt már a piac is képes kezelni, így az MNB a MARK Zrt. piaci értékesítése mellett döntött. A kiírt pályázat során az APS Invesment s.r.o. került kiválasztásra, rövid határidőn belül adásvételi szerződés megkötésére kerül sor.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a törvényi makroprudenciális alapfeladatával összhangban, 2014 novemberében alapította meg a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő zártkörű részvénytársaságot (MARK Zrt.) azzal a céllal, hogy felgyorsítsa a banki mérlegek tisztulását, erősítve ezáltal a pénzügyi intézmények stabilitását, hitelezési képességét és hajlandóságát. Ebben az időszakban a vállalati problémás hitelek aránya évek óta 20 százalék felett tartózkodott, miközben a portfóliótisztítás piaca gyakorlatilag nem létezett. A problémás vállalati hitelállomány közel felét kereskedelmi ingatlanhoz kapcsolódó követelés adta, miközben a teljes kereskedelmi ingatlanhitel-állomány fele problémásnak volt minősíthető.

A jegybank célzott intézkedésekkel segítette a portfólió-tisztítást. A problémás kereskedelmi ingatlankitettségekre vonatkozó rendszerkockázati tőkepuffer bejelentése a bankokat a portfóliók tisztítására sarkallta, míg egy nagybank szanálása során is leválasztásra került rossz portfólió. Mindezek mellett a MARK Zrt. keresleti oldalról támogatta meg a piacot. A MARK Zrt. megalapításával, az ilyen célra szakosodott befektetők körében a magyar nemteljesítő kereskedelmi célú hitelpiac iránti érdeklődés nagymértékben nőtt, a hazai bankok számára pedig egyértelművé vált, hogy nem tudják és nem is érdemes tovább halogatni az érdemi portfólió-tisztítást. A MARK Zrt. európai precedenst teremtett az Európai Bizottság által jóváhagyott árazási módszertanával, mely növelte a transzparenciát a piacon.

A piac élénkülése a számokban is tisztán tetten érhető: a vállalati nemteljesítő hitelek aránya a 2015. év eleji 23 százalékról 2016 végére 11 százalékra csökkent, míg a nemteljesítő kereskedelmi ingatlanhitelek esetében a korábbi 48 százalékról 24 százalékra csökkent az arány. Több jelentős portfólió, illetve több nagyobb követelés eladására is sor került 2015 végétől kezdve. A vállalati nemteljesítő hitelek arányának erőteljes mérséklődésével a MARK Zrt. megalapítása tevékenyen járult hozzá a sikeres hitelezési fordulathoz. A kedvező piaci folyamatok mellett a problémás eszközök kitisztulása a piac által vezérelve is gyorsan megvalósulhat, ahol a MARK Zrt. magántulajdonban is tovább tudja támogatni a portfóliótisztítást. A Magyar Nemzeti Bank már a MARK Zrt. indulásakor egyértelművé tette, majd azóta többször kommunikálta, hogy átmenetileg avatkozik be a piacon és megfelelő időben üzleti alapúvá fogja formálni a társaságot.

Mindezek következtében a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a MARK Zrt. makroprudenciális eszköztárból való rendezett kivezetése mellett döntött, a Pénzügyi Stabilitási Tanács pedig ennek megfelelően felhívta az MNB igazgatóságát, hogy tegye meg az ehhez szükséges lépéseket zártkörű meghívásos pályázat kiírásával.

Az eljárásban kizárólag olyan követeléskezelési üzleti tapasztalatokkal rendelkező szakmai befektető szervezetek vehettek részt, melyek az átláthatóság követelményének maradéktalanul megfeleltek és a korábban lefolytatott piaci konzultáció során indikatív ajánlatot tettek. A pályázat nyerteseként Közép- és Kelet-Európa egyik legjelentősebb szakmai befektetője, az APS Invesment s.r.o. (Vajnorska 100/B, 831 04 Pozsony, Szlovák Köztársaság) kezdte meg a tárgyalásokat az MNB-vel a MARK Zrt. és leányvállalata 100 százalékának megszerzése érdekében. A tárgyalások eredményeként a felek között rövid határidőn belül az adásvételi szerződés megkötésre kerül.

A MARK Zrt. adásvételéről további részletes információkat az ügylet zárását, azaz várhatóan 2017. június 30-át követően tesz közzé az MNB.

Nemteljesítő hitelek (NPL) aránya a teljes vállalati szegmensen és projekthiteken (döntően kereskedelmi ingatlan) belül

 graph_01_sk_170410.png

Forrás: MNB. Megjegyzés: Az MNB 2015. januártól hatályos adatszolgáltatásai az NPL új CRR/CRDj definicióját használják, ahol nemteljesítőnek számít: 1) az adós késedelme meghaladja a 90 napot. 2) a hitelező feltételezi, hogy a fedezet realizálása nélkül az adós nem lesz képes a teljes tartozását visszafizetni.

Nemteljesítő vállalati hitelek (NPL) állománya

graph_02_sk_170410.png

Forrás: MNB.