Budapest, 2017. szeptember 4. – Hamisan hivatkozott a Magyar Nemzeti Bankra, és az MNB hivatalos közléseként feltüntetve valótlan tájékoztatást adott az mno.hu hírportál a jegybank nemzetközi irodáiról a „Bűncselekménnyel magyarázza a jegybank a manhattani irodanyitást” című cikkében. A Magyar Nemzeti Bankra történt hamis hivatkozás és a valótlan tartalmú állítások miatt a jegybank jogi eljárást kezdeményez a sajtóorgánum ellen. 

A hírportál állításával és a cikkben nyilatkozó Róna Péter állításával, majd az ennek nyomán történt pártpolitikai megszólalással szemben a valóság az, hogy a jegybank külföldi irodáinak újranyitásával az MNB a cikkben állítottakkal ellentétben nemzetközi kapcsolatainak szélesítésére törekszik, és a jegybank hivatalos közléseiben bűncselekményre utaló tájékoztatás soha nem szerepelt, ilyen tartalmú vagy erre utaló információt a jegybank soha nem adott a hírportálnak sem. Róna Péter az elmúlt években több hamis állítást tett a jegybankra vonatkozóan, így például a jegybank általa feltételezett hegedűvásárlására vonatkozóan, ezekről az információkról rendre bebizonyosodott, hogy valótlan tartalmúak.

Ahogyan arról az MNB több alkalommal tájékoztatta a nyilvánosságot, a jegybank 2015-ben kezdte meg a korábban évtizedekig működő külföldi irodáinak megújítását. A világ egyes gazdasági, pénzügyi központjaiban működő nemzetközi kapcsolattartó irodák munkájával az MNB az Európai Központi Bank, a német, a francia, az olasz és az osztrák jegybankok példáit követve kívánja erősíteni a világ élvonalába tartozó, illetve a regionálisan vezető pénzügyi intézményekkel kialakított kapcsolatokat. Az elmúlt években Hamburgban, Párizsban majd Rómában megnyílt irodákban folyó elemzői munka és a kialakított partneri kapcsolatok jelentős hozzáadott értékkel bírtak a Magyar Nemzeti Bank tevékenységére.