Budapest, 2017. május 8. - Finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 298 milliárd forint ajánlatból 100 milliárd forintot, a három hónapos lejáraton a beérkezett 294 milliárd forintból ugyancsak 100 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 600 milliárd forint.

Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A 320-320 millió euro (100 milliárd forint) felajánlott mennyiségre egy hónapos futamidőn 956 millió euro (298 milliárd forint) értékben, három hónapos futamidőn pedig 942 millió euro (294 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB a két lejáraton 100-100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swaptenderen kilenc, a három hónapos swaptenderen nyolc bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 600 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 350 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 200 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 50 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.