Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

Egy és három hónapos futamidejű swaptendert tartott az MNB

nyomtatás

Budapest, 2017. szeptember 4. Egy és három hónapos futamidejű finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 42 milliárd forint ajánlatból 25 milliárd forintot, a három hónapos lejáraton a beérkezett 80 milliárd forintból szintén 25 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás továbbra is 975 milliárd forint.

Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A 163-163 millió euro (50-50 milliárd forint) felajánlott mennyiségre egy hónapos futamidőn 138 millió euro (42 milliárd forint), három hónapos futamidőn pedig 260 millió euro (80 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB mindkét lejáraton 25-25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és három hónapos swaptenderen öt, illetve két bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 975 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 150 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 425 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 250 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 150 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.