Budapest, 2017. április 6. – Az ország hat városába tervezett vándorkiállítás első állomásaként Székesfehérváron látható a jegybank Értéktár programja keretében megvásárolt 16-17. századi erdélyi tallérgyűjtemény, a Tündérkert ezüstje.

Székesfehérváron a Szent István Király Múzeumban a Fejedelmi kincsek – Erdélyi tallérok című időszaki kiállításon többek között megtekinthető a Tündérkert ezüstje erdélyi tallérgyűjtemény is. A Magyar Nemzeti Bank Értéktár program keretében 2015 nyarán került megvásárlásra Törő István 220 db, 16–17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből álló gyűjteménye, 1,1 milliárd forintért. Az MNB a megvásárlással egyidejűleg a gyűjteményt ötéves letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumnak adta át, elősegítve ezzel a tudományos feldolgozást, a kutathatóságot, továbbá a nagyközönség számára történő bemutatást. A célkitűzés részben már megvalósult, hiszen 2016. június 7. és szeptember 11. között Tündérkert ezüstje címmel, a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében megrendezett kiállításon a gyűjteményt megtekinthette az érdeklődő közönség, sőt a kiállításhoz reprezentatív katalógus is készült.

A kiállítás sikerét látva a tervek szerint a Tündérkert ezüstje az ország területén, a székesfehérvári helyszínen kívül további öt városban - Szombathely, Szeged, Pécs, Eger, Nyíregyháza - kerül bemutatásra.

A vándorkiállítás első állomása a Szent István Király Múzeum, ahol 2017. április 6-án nyílt meg a Fejedelmi kincsek – Erdélyi tallérok című kiállítás, amely június 30-ig tart nyitva.

A kiállításon nem csupán a 220 darabos erdélyi tallérgyűjtemény kerül bemutatásra, hanem egy reprezentatív válogatás is az MNB 1974-ben alapított Bankjegy- és Éremgyűjteményének erdélyi aranypénzeiből (48 db). A kiállítást gazdagítja a szintén a jegybank tulajdonában lévő 13 darab eredeti, 17. századi erdélyi verőtő, amelyek az MNB több mint hatezer darabot számláló verőszerszám-gyűjteményének legkorábbi darabjai. Az arany- és ezüstpénzek, valamint a verőtövek mellett a kiállításon megtekinthető majd néhány 16–17. századi erdélyi fegyver - díszsodronying, huszár félvért és sisak, díszszablya, díszbuzogány-, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönöz a tárlatra.

Értéktár program:

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése. Az Értéktár programot Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testületet állítottak fel. Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg. Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

Az MNB az Értéktár programmal a világ azon meghatározó jegybankjainak sorába emelkedett, amelyek műkincs-visszavásárlási programjukkal és gyűjteményükkel hozzájárulnak hazájuk kulturális örökségének védelméhez és gyarapításához.

Az MNB Értéktár programjának keretében eddig megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről részletes leírást a jegybank honlapján az Értéktár menüpont alatt találnak az érdeklődők.