Jegybanki bírság az Erste Vienna Biztosítónak

Budapest, 2017. október 4. – Az MNB 8,5 millió forint bírságot szabott ki az Erste Vienna Biztosítóra, egyebek közt tőkeszámítási, számviteli, kiszervezési és vállalatirányítási hiányosságok, továbbá a biztosítási szerződések tartalmi elemeire, s az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott az Erste Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-nél (Erste Vienna Biztosító). A vizsgálat 2014. február 18-tól a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.

A vizsgálat megállapította egyebek közt, hogy az Erste Vienna Biztosító a szavatolótőke-szükséglet számítása során nem vett figyelembe minden számszerűsíthető kockázatot, s problémát talált a biztonságtechnikai tartalékok számításánál és dokumentálásánál is. Feltárta továbbá, hogy a társaság számviteli eljárásai és felügyeleti adatszolgáltatása nem mindenben felelt meg a Szolvencia 2 rendszer által támasztott jogszabályi követelményeknek.

Az MNB jogsértésként azonosította, hogy az Erste Vienna Biztosító életbiztosítási szerződéseinek kötelező, illetve lehetséges tartalmi elemei több szerződési feltételt érintően nem voltak összhangban a vonatkozó jogszabályi előírásokkal. Így többek közt a biztosítási szerződési feltételek nem a jogszabályban meghatározott módon tartalmazták a visszavásárlási összegre, a kockázatviselés kezdetére, az egyoldalú költségmódosításra és a haláleset valószínűségét megváltoztató okokra vonatkozó rendelkezéseket.

A biztosító az életbiztosítási szerződéskötéskor és annak tartama alatt rendszeresen teljesítendő ügyféltájékoztatási kötelezettsége, valamint a panasz- és adatkezelési tevékenysége körében sem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak.

A jegybank ma publikált határozatában kötelezte az Erste Vienna Biztosítót a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A társaságnak a jogsértések kapcsán ez év december 31-ig kell beszámolnia az MNB határozataiban előírt intézkedések teljesítéséről. A feltárt jogsértések miatt a jegybank 8 millió forint felügyeleti és 500 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a biztosítóra.