Budapest, 2017. március 9. – Az MNB lakásárindex számos ponton hoz újdonságot a hazai lakáspiaci statisztikák közé. Az 1990-től induló aggregált MNB lakásárindex minden eddiginél hosszabb idősoron mutatja meg a magyarországi lakásárak változását, míg a régiók és településtípusok szerint megbontott indexek részletes betekintést adnak a hazai lakáspiaci folyamatok területi eltéréseibe.

Az MNB lakásárindex több szempontból is újdonságnak számít a hazai lakáspiaci árstatisztikák között. Mindenek előtt fontos kiemelni, hogy az indexcsalád az eddigi legbővebb lakáspiaci tranzakciós adatbázis felhasználásával készült el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Központi Statisztikai Hivatal közreműködésével összeállított adatbázis egészen 1990-től kezdődően tartalmaz információt a magyarországi lakóingatlanok adásvételeiről, ami olyan részletes településszintű változókkal került kiegészítésre, mint az egyes települések földrajzi csomópontokhoz való közelsége, vagy jövedelmi és demográfiai jellemzői. Mindezeknek, valamint a robusztus módszertani eljárásnak köszönhetően országos átlagban egészen 1990-től kezdve konzisztensen megismerhető a hazai lakásárak tiszta árváltozása.

Az MNB lakásárindex legfontosabb újdonsága, hogy településtípus és régiók szerint is bemutatja a magyarországi lakásárak változását. Az eredmények alapján látható, hogy jelentős mértékű heterogenitás tapasztalható területi alapon a hazai lakáspiacon. A fővárosban az ország többi területéhez képest kiugróan nagyobb mértékű volt a lakásárak növekedése az elmúlt években, míg a kisebb településeken később indult el a lakáspiac válságot követő korrekciója.

Az MNB lakásárindex módszertanát bemutató tanulmány publikálásával párhuzamosan frissültek az MNB honlapján található idősorok és a kapcsolódó tájékoztató is. A módszertani fejlesztés végeztével revideálásra kerültek az index értékek. A jövőben a statisztikai publikációs naptárban megjelölt időpontokban és a rendszeres revíziós politika mentén kerül majd publikálásra az MNB lakásárindex, amely a jegybank Lakáspiaci jelentés című kiadványának is fontos részét képzi majd.

 

MAGYAR NEMZETI BANK

PÉNZÜGYI RENDSZER ELEMZÉSE IGAZGATÓSÁG

 

Az MNB lakásárindex módszertana – MNB tanulmányok 127.:

Link a tanulmányra

MNB lakásárindex idősorok:

Link a statisztikára

Lakáspiaci jelentés:

Link a jelentésre

 

Elérhetőség:
Tel.: + 36 (1) 428-2750
Fax: + 36 (1) 429-8000
E-mail: sajto@mnb.hu