Terv szerint halad az azonnali fizetési rendszer létrehozására indított országos projekt

Budapest, 2017. szeptember 27.Az azonnali fizetési rendszer létrehozását koordináló Projektirányító Bizottság (PIB) 2017. szeptember 25-én megtartotta második ülését. A PIB-et Dr. Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke vezeti, tagjai közé tartoznak a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Magyar Államkincstár, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a GIRO Zrt. vezető tisztségviselői. Az ülésen a tagok áttekintették a projekt munkafolyamatait és megállapították, hogy minden az eredeti ütemezés szerint halad.

A GIRO Zrt-ben elkezdődött a központi rendszer létrehozása, ezzel párhuzamosan pedig folyamatban van a rendszer alapszolgáltatásainak működését leíró technikai és üzleti szabályok véglegesítése. A szükséges jogszabály-módosítási javaslat elkészült, és arról megkezdődött az érintettekkel a konzultáció. A központi rendszerhez kapcsolható kiegészítő szolgáltatások átjárhatóságának és az azonnali fizetés széleskörű felhasználhatóságának megteremtését célzó munka a piaci szereplők széleskörű részvételével megkezdődött. A projektben résztvevő intézmények belső, illetve az azonnali fizetési szolgáltatásokat a jövőben használó lakossági és vállalati kör külső tájékoztatása egyre intenzívebbé válik, az ezt biztosító tájékoztatási stratégia kidolgozása elindult.

Az azonnali fizetési rendszer létrehozásáról 2017 elejére hozta meg a szükséges döntéseket a Magyar Nemzeti Bank, amelynek célja a hazai pénzforgalmi szektor, a pénzügyi infrastruktúra és ezen keresztül a magyar gazdaság versenyképességének növelése. A döntés értelmében 2019. július 1-ig minden érintett szereplőnek fel kell készülnie az indulásra. Ettől az időponttól kezdve az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni. A fejlesztés eredményeképp a jegybank arra számít, hogy a jövőben jóval szélesebb körben és új technikai megoldások használatával lehet majd elektronikusan fizetni, így például nagy lendület kaphat a mobilfizetések elterjedése is.