Budapest, 2017. január 4. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden évben közzéteszi az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelési mutatóját. Az önkéntes nyugdíjpénztári szektor egészére számított díjterhelés mértéke 15 év alatt jelentősen csökkent, a pénztárak többsége 1 százalék alatti értékkel rendelkezik.

Az MNB minden évben közzéteszi az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelési mutatóját. A díjterhelési mutató a tárgyévre vonatkozóan a tagi vagyonhoz viszonyítva mutatja be a tagoktól levont működési és likviditási célú, valamint a vagyon- és letétkezelési költségeket.

Az önkéntes nyugdíjpénztári szektor egészére számított díjterhelés mértéke a tagi vagyon növekedésének és a vagyonkezelésre levonható költségekre vonatkozó jogszabályi rendelkezések bevezetésének köszönhetően 15 év alatt jelentősen csökkent, 1,97 százalékról 0,84 százalékra.

2015-ben a pénztárak többsége 1 százalék alatti értékkel rendelkezett, az egyes pénztárak díjterhelési mutatójának értékei 0,14 százalék és 1,19 százalék között szóródtak.

Az intézmények költséghatékony működése a pénztártagok érdeke, alapvetően azonban a befektetési teljesítmény (hozam) határozza meg a tagi megtakarítások gyarapodását, ezért a pénztárválasztás során ezt a két szempontot együttesen célszerű figyelembe venni.

Az MNB folyamatosan, a helyszíni és a helyszínen kívüli felügyelés keretein belül ellenőrzi a pénztárak működési költségszerkezetét, a kifizetett vagyonkezelési díjakat, illetve azok indokoltságát.

A díjterhelési mutató elérhetősége

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Magyar Nemzeti Bank