2017. február 25. – Valótlan állítások jelentek meg a mai Magyar Nemzetben és az mno.hu hírportálon a Magyar Nemzeti Bank(MNB) egyik felügyelőbizottsági jelentésével kapcsolatban. A napilap állításával szemben a jegybank felügyelőbizottsága (FB) nem most, hanem 2017. január 31-én hozta nyilvánosságra az MNB ingatlanvásárlásainak ellenőrzéséről szóló részletes vizsgálatát. A teljes, Nyikos László felügyelőbizottsági tag által készített vizsgálati jelentés és az ehhez kapcsolódó felügyelőbizottsági közlemény 2017 január óta nyilvános, jelenleg is elérhető az MNB honlapján. Ahogyan arról az FB január 30-án tájékoztatta a nyilvánosságot, a testület lezárta a jegybank ingatlan-stratégiájának és a 2013-2015-ben lebonyolított ingatlanvásárlásainak ellenőrzését. Ennek kapcsán az FB azt állapította meg, hogy az MNB az ingatlanvásárlások során mindenkor a hatályos törvényeknek megfelelően, jogszerűen és magas szakmai színvonalon járt el.

Ugyancsak valótlanok az Eiffel Palace irodaház kilencszeres áron történő megvásárlásáról szóló állítások. Ezzel szemben – ahogyan arról a jegybank korábban tájékoztatást adott – a budapesti Eiffel Palace irodaház megvételét teljes körű jogi átvilágítás és az ingatlan befektetési értékének megtérülési számításokon alapuló meghatározása előzte meg. Az ingatlan befektetési értékének meghatározására a jegybank az értékelések készítésében piacvezető szerepet betöltő könyvvizsgáló céget, a KPMG-t kérte fel, amely a szakvéleményét nemzetközi sztenderek szerint készítette el. Az MNB az ilyen módon kalkulált befektetési érték alatt, tisztességes áron vásárolta meg az ingatlant. Az irodaházat az MNB magyarországi társaságtól vásárolta, amelynek tulajdonosi háttere rendezett.

A Magyar Nemzeti Bank ingatlanvásárlási gyakorlata megfelel más központi bankok bevált gyakorlatának, az ingatlanok minden esetben a hazai közösségi vagyont gyarapítják. A Magyar Nemzet napilap és az mno.hu hírportál valótlan és hamis látszatot keltő megállapításai miatt a Magyar Nemzeti Bank helyreigazítást kér.