Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

1568 milliárd forint az MNB forintlikviditást nyújtó devizaswap-állománya

nyomtatás

Budapest, 2018. január 8. Egy és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank a tizenkét hónapos lejáraton 100 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1568 milliárd forintra mérséklődik.

Egy és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Az egy és tizenkét hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség rendre 80 millió euro (25 milliárd forint), illetve 242 millió euro (75 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy hónapon 108 millió euro (33 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 1270 millió euro (392 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB a tizenkét hónapos lejáraton 100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 3, illetve 7 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2018. január 10-én 1568 milliárd forintra mérséklődik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 106 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 215 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 73 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1174 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.