A Fitch továbbra is „BBB-” szinten tartotta Magyarország államadós-osztályzatát pozitív kilátással. Bár az MNB értékelése alapján Magyarország már jelenleg is megérett a felminősítésre, a hitelminősítő a mutatóknak e kedvező szinteken történő stabilizálódására és a globális befektetői környezet konszolidálódására várhat a felminősítéssel. Mindebből következően az MNB szerint a jövőben továbbra is várható a hitelminősítő általi felminősítés.

Ahogyan arra a Magyar Nemzeti Bank már korábban felhívta a figyelmet: Magyarország megérett az újabb felminősítésre, amelyet a makrogazdasági kulcsváltozók széles körének javulása mellett az is alátámaszt, hogy a hitelminősítő fókuszában lévő két fontos dimenzióban javult hazánk értékelése. Ugyanis, bár a Fitch esetében hazánk kedvezőbb kiinduló hitelminősítését a makrogazdasági és külső egyensúlyi dimenzió kvalitatív értékelése mérsékeli a jelenlegi „BBB-” szintre, éppen ebben a két dimenzióban történt látványos javulás az elmúlt évek során.

Egyrészt a külső egyensúlyi dimenzió értékelését erősíti, hogy Magyarország nettó külső adóssága az évtized eleji rekordmagas, 70 százalék fölötti GDP-arányos szintekről idén év végére 10 százalék közeli szintre csökkenhet, és 2020-ra várhatóan teljesen eltűnik. Másrészt a makrogazdasági dimenzión belül az átlagos gazdasági növekedése az elmúlt 5 évben fokozatosan emelkedett, a következő években pedig stabilan, 3-4 százalék körül szinten maradhat, ami szintén pozitív tényező a hitelminősítő módszertana szerint. E két tényezőben bekövetkezett javulás már külön-külön önmagában lehetővé tette volna a felminősítést. Bár a Fitch ezúttal még nem minősítette fel Magyarországot, a következő év elején továbbra is várható a besorolás javítása, mivel Magyarország már közel egy éve pozitív kilátással rendelkezik az intézménynél, illetve jövőre még egy tényező, a gazdasági növekedés változékonysága is a hasonló minősítésű országok átlagos szintje alá mérséklődhet.

A hazai gazdasági szereplők erőfeszítéseinek és a sikeres gazdaságpolitikának köszönhetően a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik. Így, a dinamikus és kisebb volatilitást mutató gazdasági növekedés mellett az ország külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége tartósan magas. Továbbá a fiskális folyamatok fenntarthatók, a költségvetés hiánya alacsony, a GDP arányos államadósság folyamatosan zsugorodik és a devizaadósság aránya jelentősen csökkent. A hitelminősítő a felminősítéssel egyrészt a mutatóknak a hasonló minősítésű országokéhoz képesti kedvező értékeken történő stabilizálódására várhat, másrészt a turbulens feltörekvő piaci környezet megnyugvására.

Összességében a Magyar Nemzeti Bank pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben a három meghatározó hitelminősítő intézetnél. A Moody’s hitelminősítő novemberben vizsgálja felül Magyarország közel két éve változatlan államadós-osztályzatát, míg az S&P legközelebb jövőre fogja áttekinteni hazánk besorolását. Az intézmények az általuk kiemelten figyelt mutatók közül a kedvezőbbé váló növekedési kép, az infláció volatilitásának csökkenése és a hazai pénzügyi rendszer gyors ütemű erősödése miatt javíthatnak Magyarország hitelminősítésén.