Budapest, 2018. december 14. - A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) meghívására a Magyar Nemzeti Bank vezetői részt vettek a Szövetség 2018. december 14-i elnökségi ülésén. A találkozón a felek áttekintették a magyar gazdaság versenyképességének javításához és a 21. század sikeres magyar vállalkozásfejlesztéséhez szükséges legfontosabb lépéseket.

Az MNB álláspontja szerint, a magyar gazdaság egy sikeres stabilizációs perióduson van túl. Az elmúlt évszázadban soha nem álltak rendelkezésre ilyen stabil makrogazdasági feltételek Magyarország tartós felzárkózásának megalapozásához. Ehhez azonban versenyképességi fordulatra van szükség, amelynek egyik legfontosabb pillére a magyar vállalkozások termelékenységének gyorsabb ütemű bővülése. A versenyképesség javítása átfogó és folyamatos munkát igénylő feladat, ahol az elért eredményeket rendszeresen értékelni is kell. A Magyar Nemzeti Bank 2018 közepén 180 pontból álló javaslatot fogalmazott meg, viszont a gyorsan változó globális gazdaság kihívásaira reagálva, valamint a meglévő javaslatokhoz kapott észrevételeket felhasználva az MNB jövő év elejére 300 pontra bővíti ki a versenyképességi fordulatot megalapozó listáját, ezzel is támogatva a Kormány gazdaságpolitikáját.

Magyarország mára az egyik legstabilabb befektetési célponttá vált a fejlődő országok körében. Ugyanakkor a magyar vállalkozások sikeresebb működése érdekében jobban ki kell használni a méretgazdaságosságból fakadó előnyöket, az új digitális technológiákat és a modern vállalatszervezési ismereteket. A magyar vállalkozások versenyképességének javítását egy fejlett pénzügyi ökoszisztéma támogathatja, aminek kialakításáért az MNB a jövőben is mindent megtesz.

Az ülésen az MGYOSZ ismertette a tudás alapú, innovatív társadalom szakképzésének stratégiájáról szóló elképzeléseit.  Az elmúlt évek során a hazai foglalkoztatási mutatókban elért komoly eredményeket elismerve tanulmányukban az oktatás és szakképzés minőségi jellemzőinek javítására hívták fel a figyelmet. Olyan rendszert javasoltak kialakítani, amely a napjainkban is tetten érhető és a jövőt is meghatározó digitális technológia gyorsan változó igényeit figyelembe veszi. Az MGYOSZ képviselői szerint fontos, hogy az elkészült hosszú távú elemzések és stratégiák a gazdasági szereplők számára széles körben hozzáférhetőek legyenek.