Budapest, 2018. július 3.Az MNB – figyelembe véve az időközben megvalósult portfoliótisztításokat – a rendszeres felülvizsgálat keretében 2018 júniusában áttekintette a tartósan magas problémás projekthitel kitettséggel rendelkező két hitelintézetre tavaly előírt tőkepufferrátákat. A 2018. első negyedéves problémás állomány alapján idén július 1-jétől az MNB a CIB Bank Zrt. részére csökkentett, 1 százalékos tőkepuffert írt elő, míg a Raiffeisen Bank Zrt. a problémás állományok megfelelő mértékű tisztítását követően már nem kötelezett a tőkepuffer tartására.

A 2008-as válságot megelőző időszakban a kereskedelmi ingatlanfinanszírozási piacon kialakult túlzott hitelezés következtében felépült problémás projekthitel kitettségek tartósan magas állománya, aránya, valamint koncentrációja kiemelt pénzügyi stabilitási kockázatot jelentett. A kockázatok kezelése érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 őszén a rendszerkockázati tőkepuffer (Systemic Risk Buffer – SyRB) követelmény előírásáról, illetve 2015 novemberében az alkalmazás pontos részleteiről döntött.

A problémás kitettségek mértékét figyelembe véve a jegybank első alkalommal 2017. július 1-jétől írt elő rendszerkockázati tőkepuffert a CIB Bank Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. esetében. Az MNB a tőkepuffer előírásának alapját képező általános határozatban foglaltaknak megfelelően 2018 júniusában felülvizsgálta a 2017-ben megállapított ráták mértékét.

A rendszerkockázati tőkepuffer meghatározásának bejelentését követően a bankok érdemben tisztították mérlegeiket, és ez a tendencia a tőkekövetelmények 2017. július 1-jei előírását követően is folytatódott. A 2017. március 31-i 241 milliárd forintos problémás állomány a jelen rátafelülvizsgálat alapját képező 2018. első negyedév végéig további 114 milliárd forinttal 127 milliárd forintra mérséklődött. Ez azt jelzi, hogy az eszköz fenntartotta az ösztönzést a további portfóliótisztításra és ezzel a célzott rendszerkockázat az elmúlt egy évben érdemben mérséklődött.

A CIB Bank Zrt. esetében a referenciaidőszakban végrehajtott jelentős portfóliótisztítás ellenére az alkalmazkodás mértéke alapján továbbra is indokolt a tőkepuffer előírása. Így az MNB a bankot 2018. július 1-jétől – a korábban megállapított 2 százalékos szintnél alacsonyabb – 1 százalékos, a belföldi kockázattal súlyozott kitettségérték arányában megképzendő rendszerkockázati tőkepuffer képzésére és tartására kötelezi. A Raiffeisen Bank Zrt. tőkepuffer-követelménye az elmúlt év állománytisztításának köszönhetően a korábban megállapított 1,5 százalékról 0 százalékra csökkent.

A rendszerkockázati tőkepuffereket az MNB évente vizsgálja felül. A szükséges mérlegtisztítás megvalósulásáig a megképzett tőkepufferek biztosítják a problémás kitettségekkel összefüggő fennmaradó rendszerkockázat elleni megfelelő sokkellenálló képességet.

Magyar Nemzeti Bank