Budapest 2018. június 22. -  Fegyvermustra címmel új interaktív tárlat nyílt Egerben a Dobó István Vármúzeumban, melynek fókuszában a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt Péterváry-gyűjtemény darabjai állnak, kiegészülve a Múzeum saját gyűjteményi anyagával. A kiállított fegyverek megújult formában várják a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában elindított Értéktár programjának keretében vette meg Péterváry István műgyűjtő közel háromszáz darabból álló fegyvergyűjteményét, amely 2015-ben a Dobó István Vármúzeumba került és még abban az évben időszaki kiállításon több mint hetvenezer látogató ismerhette meg.

A gyűjtemény időben és térben is nagyon széles skálán mozog: a középkortól az I. világháborúban használt fegyverekig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhat a látogató. A kollekció gerincét adó török kori és az ezzel párhuzamba állítható magyar fegyverek mellett most a kiállítás igyekszik a harcászat átalakulásának lépéseit, a lőpor forradalmi hatását is áttekinteni. Interaktív felületeken, filmek, fotók, tapintható tárgyak, játékok révén segít megértetni a fegyverek működését, hatásfokát, megcsodálni díszítéseiket. Egyéni látogatók, családok, iskolai csoportok igényre szabottan kapnak sokrétű információt és élményt a kiállítótérben.

A ma megnyílt tárlat a Dobó István Vármúzeum Eger várához kötődő történeti, hangsúlyosan a kora újkori-török kori fegyvereket felvonultató állandó kiállításaként, kézzel fogható közelségbe hozza a vár múltját, mindennapjait. Ezzel igazodik ahhoz a szakmai célhoz, hogy a történelem átélhetővé váljon, azaz a nagyközönség részére megtapasztalható módon mutassa be a Múzeum a gyűjteményt. A kora újkort megelőző középkori, majd a 18-19. századi, és végül a Nagy Háborúban használt fegyverek bemutatásával a látogatók megismerkedhetnek a fegyverek, a harcászat és a háborús konfliktusok mindennapi életünkre gyakorolt hatásával.

 

Értéktár program

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti és kulturális értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése. Az Értéktár program vezetője dr. Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. A program koordinálását, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségét és értékének meghatározását a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testület végzi. Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.