Eurázsiai jegybanki hálózathoz csatlakozott az MNB

A lépésre az MNB keleti és déli nyitásának keretében került sor.

Budapest, 2018. május 14. – Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke május 14-én ünnepélyes keretek között írta alá a csatlakozási dokumentumot a Central Bank Governors’ Club of the Central Asia, Black Sea Region and Balkan Countries elnevezésű szervezethez annak törökországi ülésén.

Az 1998-ban létrejött Central Bank Governors’ Club elsődleges célja a jegybankok közötti tapasztalatcsere élénkítése és az együttműködés mélyítése, amelyre a féléves gyakorisággal szervezett találkozókon kerül sor. A kezdeményezést vezető török jegybank mellett a szervezet tagja a kínai és izraeli jegybank, valamint a térségünkből több V4 tagállam is, így Lengyelország, Csehország, valamint Szlovénia és horvát jegybank.

A keleti és a déli nyitás keretében, törökországi látogatásán Matolcsy György egyetértési megállapodást írt alá Murat Cetinkayaval, a török jegybank elnökével, amely révén szorosabb együttműködés jön létre az MNB és a török jegybank között az információáramlás és a tudásmegosztás terén.