Budapest, 2018. május 18.Az MNB vezetése hivatalos látogatásra érkezett Kínába. A hivatalos út kezdetén a 21. Kína Peking Nemzetközi High-Tech Expo (CHITEC) keretein belül megrendezett „Kína Pénzügyi Csúcstalálkozó 2018” rendezvényen tartott nyitó előadást Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke május 16-án.

A „Kína Pénzügyi Csúcstalálkozó 2018” további előadói között a kínai és nemzetközi pénzügyi élet vezetői voltak. A konferencián az aktuális makrogazdasági és pénzügyi reformokat és újításokat tekintették át, különös tekintettel a globális gazdasági integráció, a nyitott pénzpiacok és a technológiai innováció témakörére.

A hivatalos látogatás során Matolcsy György elnök és Windisch László alelnök ellátogatott a kínai jegybankba is (People’s Bank of China — PBoC), ahol a kínai jegybank vezetőivel folytatott egyeztetésen áttekintették az elmúlt években Magyarország és Kína között fellendült pénzügyi együttműködés eredményeit, különös tekintettel hazánknak a remninbi nemzetköziesítésével összefüggésben tett erőfeszítéseire.

A két jegybanki vezető találkozóján felmerült az idén első alkalommal megrendezésre kerülő 16+1 jegybankelnökök találkozója is, amelynek  fővárosunk adhat otthon. A megbeszélés a Corvinus Egyetem MNB Tanszéke és a pekingi Tsinghua Egyetem PBC School of Finance nevű kínai jegybanki kara közötti potenciális jövőbeni együttműködési lehetőségek áttekintésével zárult. A Tsinghua Egyetem a 2018-as Quacquarelli Symonds (QS) World University rangsor szerint a világ 25. legjobb oktatási intézménye. Továbbá a jegybanki delegáció találkozott a Tsinghua Egyetem vezetőivel is, akikkel a további együttműködési lehetőségekről egyeztettek.

Az MNB delegációja a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) újonnan kinevezett elnökével, Xie Fuzahannal is egyeztetett a további együttműködésről. Az eddigi közös munka eredményeként 2018 tavaszára közös tanulmánykötet kiadására került sor, „Hungary and RMB Internationalisation” címmel, angol és kínai nyelven.

Május 19-én Matolcsy György elnök előadást tart a Tsinghua Egyetem PBC School of Finance, a kínai jegybank által alapított karának szervezésében rendezett 2018. évi Global Finance Forum nyitórendezvényén. A rendezvény felszólalói kínai jegybanki és pénzügyi vezetők lesznek.