Budapest, 2018. április 13. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában kettőmillió-százezer forintra bírságolta a GREEN PASS Utalványkibocsátó Kft.-t. Az Utalványkibocsátónak az MNB kötelezése alapján május végéig orvosolnia kell az általa elkövetett jogszabálysértéseket.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a GREEN PASS Utalványkibocsátó Kft. megsértette az egyes fizetési szolgáltatókról szóló 2013. évi CCXXXV. törvény és a jegybanki információs rendszerhez elsődlegesen az MNB alapvető feladatai ellátása érdekében teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 50/2016. (XII. 12.) MNB rendelet több előírását. Az Utalványkibocsátó megsértette – többek között – a forgatható utalvány kibocsátása ellenében átvett pénzeszközök elkülönített nyilvántartására, a pénzeszközök elhelyezésére, a nyilvántartás vezetésére, valamint a P54 MNB azonosító kódú adatszolgáltatásra vonatkozó előírásokat.

A jogsértésekre tekintettel az MNB kettőmillió-százezer forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak való megfelelés biztosítására kötelezte az Utalványkibocsátót, ez utóbbi esetében, 2018. május 31-i határidővel. Az MNB az Utalványkibocsátó terhére értékelte, hogy számos vonatkozásban megsértette a működésére vonatkozó jogszabályokban foglalt előírásokat, a jogszabálysértő állapot huzamosan, az Utalványkibocsátó belső eljárásrendjébe, ügyviteli folyamataiba építetten állt fenn. Az Utalványkibocsátó javára értékelte ugyanakkor, hogy a jogszabálysértő állapot az Utalványkibocsátó utalványkibocsátási tevékenységét, és ennek során az utalványbirtokosokat a gyakorlatban közvetlenül nem érintette.

Az MNB különösen fontosnak tartja a működésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni az utalványkibocsátást nyújtó intézmények ellenőrzése során.