Továbbra is fennálló pénzforgalmi szabálysértések miatt az MNB bírságot vetett ki a Centrál Takarék Szövetkezet mint a Mátra Takarékszövetkezet jogutódjára

Budapest, 2018. július 20. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában hárommillió-nyolcszázezer forintra bírságolta a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezetet mint a Mátra Takarékszövetkezet jogutódját. A Hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján ez év szeptember végéig kell orvosolnia az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet mint a Mátra Takarékszövetkezet jogutódja, az MNB tavaly hozott határozatában előírt kötelezettségeinek egy részét határidőre nem, vagy csak részben teljesítette. A Hitelintézet továbbra is megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, valamint a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet több előírását is. A Hitelintézet megsértette – többek között – hatósági átutalási megbízások kezelésére és teljesítésére, a fogyasztókat és a mikrovállalkozásokat védő felelősségi és kárviselési szabályra, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra, valamint az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó rendelkezéseket.

A jogsértésekre tekintettel az MNB hárommillió-nyolcszázezer forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak való megfelelés biztosítására kötelezte a Hitelintézetet, ez utóbbi esetében, 2018. szeptember 30-i határidővel. Az intézkedés oka, hogy a Hitelintézet a korábban előírt határidőre nem tett eleget kötelezettségének, a jogszabálysértő állapot változatlanul, folyamatosan fennáll.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.