Továbbra is fennálló pénzforgalmi szabálysértések miatt az MNB bírságot vetett ki az O.F.SZ. Országos Fizetési Szolgáltató Zrt.-re

Budapest, 2018. június 28. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában egymillió-ötszázezer forintra bírságolta az O.F.SZ. Országos Fizetési Szolgáltató Zrt.-t.

Az MNB határozatában megállapította, hogy az O.F.SZ. Országos Fizetési Szolgáltató Zrt., az MNB tavaly hozott határozatában előírt kötelezettségeinek egy részét határidőre nem teljesítette. A Pénzforgalmi intézmény továbbra is megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény – pénzforgalmi számla nyitására vonatkozó – valamint a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi jutalékairól szóló 2015. április 29-i (EU) 2015/751 európai parlamenti és tanácsi rendelet – a fizetési kártya azonosíthatóságára vonatkozó – előírásait.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a Pénzforgalmi intézményt, hogy a pénzforgalmi számlanyitások lebonyolítása során a határozat kézhezvételét követően, a fizetési kártya azonosíthatósága tekintetében a jogszabályoknak való megfelelést legkésőbb 2018. augusztus 31-től biztosítsa.

A jogsértésekre tekintettel az MNB egymillió-ötszázezer forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a Pénzforgalmi intézményt. Az intézkedés oka, hogy a Pénzforgalmi intézmény az előírt határidőre nem tett eleget kötelezettségének, a jogszabálysértő állapot változatlanul, folyamatosan fennáll.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.