Budapest, 2019. október 1. Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti HANIFA Szolgáltató Kft.-nek, hogy engedély nélkül üzletszerű pénzváltási tevékenységet végezzen. A jegybank a társaságnál piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést tett. Bár korábban a HANIFA-nak kiemelt közvetítői engedélye volt e tevékenységre, a gyanú szerint jogosultsága megszűnése után is – immár engedély nélkül – folytatja működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű HANIFA Szolgáltató Kft. (HANIFA) tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a társaság végez-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint jegybanki engedélyhez kötött – pénzváltási kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

A HANIFA korábban egy szövetkezeti hitelintézet kiemelt közvetítőjeként rendelkezett engedéllyel pénzváltási tevékenység végzésére, ám az azzal kötött megbízási jogviszonya megszűnt. Az eddigi adatok szerint viszont a HANIFA engedélyének megszűnése ellenére folytatta pénzváltási tevékenységét, noha az MNB erre vonatkozó nyilvántartásában már nem szerepel. Így ilyen tevékenység végzésére Magyarországon már nem jogosult.

Az MNB munkatársai a piacfelügyeleti eljárás során próbaügyletkötést is magába foglaló, előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést tartottak a társaságnál. Ennek során a HANIFA üzlethelyiségében mintegy 30 féle valutát (eurót, amerikai dollárt, angol fontot, kínai jüant, s emellett többek közt albán leket, grúz larit, makedón dínárt, maláj ringitet és thai bátot) leltek fel.

Ma közzétett végzésében így a jegybank ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a piacfelügyeleti eljárás alatt álló társaságnak, hogy – a WESTERN UNION részére jogszerűen végzett pénzforgalmi közvetítői tevékenysége kivételével – bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, különösképp pénzváltást végezzen. Eddigi gyakorlatával összhangban az MNB már közzétette a HANIFA-ra vonatkozóan az ügyfeleknek szóló felhívását honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában. Az ügyfelek érdekeinek megóvása végett a jegybank büntetőfeljelentést is tett az ügyészségen.

A piacfelügyeleti eljárását az MNB határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi. Végzésében a jegybank jelezte a HANIFA-nak azt is: ha pénzváltási tevékenységét esetleg folytatná, azt az MNB majdani határozatában rosszhiszeműsége bizonyítékaként, s így súlyosító körülményként értékelheti.

Az MNB ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy pénzügyi szolgáltatás, termék igénybe vétele előtt előzetesen ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e az annak végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

Magyar Nemzeti Bank

Végzés