Budapest, 2021. június 25. – Ajánlást adott ki az MNB a befektetési életbiztosításokhoz kötődő automatikus portfóliókezelési szolgáltatásokról. Az egyebek közt veszteségkorlátozást, időzített befektetést vagy profitkivételt célzó szolgáltatások kialakítása, működtetése, az ügyfelek tájékoztatása és a biztosítók ehhez kötődő belső ellenőrzése során egyaránt az ügyfélérdek szolgálata az elsődleges cél.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítások iránti bizalom további erősítése érdekében ajánlást jelentetett meg a konstrukciókhoz kínálható automatikus portfóliókezelési szolgáltatásokkal (APKSZ) kapcsolatos prudenciális és fogyasztóvédelmi elvárásokról.

A szabályozás előzményeként a jegybank tavaly 11 biztosítónál mérte fel a unit-linked eszközalapokhoz kötődő árfolyamfigyelő, illetve automatizált eszközalap-átváltási szolgáltatásokat.

A 2022. január 1-jétől alkalmazandó ajánlás célja, hogy a biztosítók – az ügyfelek tényleges igényeit, biztosítási és pénzügyi ismereteit is mérlegelve – a biztosítások teljes élettartalma alatt a biztosítottak igényeinek megfelelő APKSZ-t nyújtsanak, ezek teljesítményét folyamatosan monitorozva és vissza is mérve.

A tőkepiacon már ismert eszközökhöz hasonló APKSZ az ügyfelekkel megkötött szerződés alapján, s az ő újabb rendelkezésük nélkül kezdeményez átváltást (illetve átirányítást) az eszközalapok között, meghatározott események bekövetkeztekor. Ilyen lehet például a veszteségkorlátozási (stop-loss), az időzített befektetési (start-buy) vagy a profitrealizálási (take profit) célt szolgáló automatikus szolgáltatás. A veszteségkorlátozásnál biztonságosabb eszközalapba váltják át az ügyfelek pénzét, illetve – ha erre is szerződést kötöttek – akár továbbiakban jövőbeni rendszeres díjaikat is itt fialtatják tovább (átirányítás).

Az MNB elvárja, hogy az APKSZ-ket – amelyeket a hazai kb. 950 biztosítási eszközalap közül a kiemelt információs dokumentumhoz kötődő kockázati mutatókkal is bíró lakossági csomagtermékekhez, eszközalapokhoz célszerű nyújtani – az ügyfelek megtakarításuk egészére vagy egy részére is igényelhessék. A biztosítóknak évente fel kell ajánlania, hogy a korábbi, az ajánlásnak meg nem felelő APKSZ-eket átalakítják a módosítani kívánó biztosítottaknak. A szolgáltatáshoz tartozó jellemzőket a biztosítók határozzák meg, de erről (és az ehhez kötődő következményekről) tájékoztatni kell az ügyfeleket. Az automatikus átváltás során az elszámolási árfolyam csak a nettó eszközérték megállapítási nap vagy legkésőbb a következő értékelési nap záró árfolyamával egyezhet meg.

A biztosítók belső ellenőrzésének rendszeresen meg kell vizsgálnia, hogy az APKSZ-eket a szerződéses feltételeknek megfelelően alkalmazzák-e. Kiemelten kell figyelni pl. arra, hogy a folyamatban lévő tranzakciók ne akadályozzák újabb műveletek elvégzését, s ne torlódjanak fel ügyfélkérések.

Elvárás, hogy a biztosítók honlapjukon nyilvánosan tegyenek közzé minden, az APKSZ-ekhez kapcsolódó dokumentumot, s ezeket az ügyfelekkel megkötendő szerződéseket megelőzően külön is ismertessék meg az érintett biztosítottakkal (egyebek közt pl. a felelősségre, költségekre vonatkozó információkkal). Ha pedig egy piaci esemény nyomán az APKSZ átváltást/átirányítást hajtott végre, a biztosítóknak haladéktalanul részletes tájékoztatást kell adnia érintett ügyfeleinek az azzal kapcsolatos valamennyi lényegi információról.

Ajánlás