Budapest, 2022. november 28. – A lakáshitel-piac aktuális kihívásaira reagálva az MNB a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) feltételrendszer bővítése mellett döntött. A módosítás célja egyrészt az ügyfelek széles köre számára elérhető, a zöld lakáscélok kedvező feltételek melletti finanszírozását támogató termékek kifejlesztésének ösztönzése 2023 áprilisától. Másrészt, az online hitelezési folyamatok elterjedésének támogatása érdekében 2024. januárjától minden MFL hitel esetében lehetőség nyílik a szerződéskötést megelőző, hitelfelvételi folyamatok elektronikus úton történő lefolytatására.

A lakáshitelezés jelenlegi kihívásaira reagálva, a hazai lakásállomány energetikai megújulásának elősegítése érdekében az MNB az MFL keretrendszer zöld irányú továbbfejlesztése mellett döntött. Az MNB a zöld szempontú lakáshitel termékfejlesztések és a zöld hitelcélok bankszektori finanszírozásának ösztönzése útján az MFL keretrendszer fejlesztésével is hozzájárulhat a gazdaság zöldítéséhez. A módosítás értelmében 2023 áprilisától a meghatározott, az MNB Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjával összhangban álló zöld hitelcélok esetében folyósítási díj, illetve a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díj és egyéb költség nem kerülhet felszámításra. A Hiteles Energetikai Tanúsítvány ügyfelet terhelő költségét a hitelező egyszeri alkalommal köteles lesz átvállalni. A zöld hitelcélok igazolt teljesülése esetére a hitelezőnek lehetősége lesz zöld kamatkedvezményt is biztosítani. Az adósok az új keretek között jóval kedvezményesebben érhetik el zöld lakáscéljukat: egy 20 millió forintos, 20 éves, 9 százalékos kamatozású hitel esetén mintegy 100 ezer Ft előnyt élvezhetnek hitelfelvételkor, 1 százalékpontos kamatkedvezménnyel pedig mintegy 3 millió forinttal alacsonyabb visszafizetendő összeget érhetnek el a futamidő alatt.

A lakáshitel-felvétel személyes jelenlétet igénylő folyamatainak minimalizálása, az adminisztratív terhek csökkentése, valamint az online hitelezési folyamatok szélesebb körű elterjedésének támogatása érdekében az MNB az MFL folyamatok online térbe tereléséről is döntött. Ez alapján 2024. január 1-jétől az ügyfeleknek minden MFL kölcsön esetében lehetősége lesz a szerződéskötést megelőző hiteligénylési folyamatok elektronikus úton (emailben és a hitelező online felületén) történő lefolytatására, biztosítva ezáltal, hogy kizárólag a szerződéskötés idejére, egyszeri alkalommal legyen szükséges személyesen megjelenniük a hitelező fiókjában. A gyors és hatékony ügyintézés érdekében továbbá az ügyfél kérelmére a hitelező biztosítani fogja a közjegyzői ügyintézés szerződéskötéssel azonos napon és helyszínen történő megvalósulását is, amennyiben az ügyfél vállalja a közjegyző által felszámított, kapcsolódó költségeket.

Az MFL termékek 2017-es megjelenésük óta a lakáshitelpiac meghatározó, sztenderd termékeivé váltak és nagyban hozzájárultak a lakáshitel-állomány kamatkockázatának csökkentéséhez, valamint a kamatfelárak mérsékléséhez. 2022 harmadik negyedévére a termék indulásától számítva a bankok már mintegy 185 ezer Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt nyújtottak, több mint 2600 milliárd forint összegben és az új lakáshiteleken belüli piaci részesedésük 60 százalékot ért el. A mostani módosítások biztosíthatják, hogy a termékek még szélesebb körben váljanak elérhetővé és minél nagyobb mértékben járuljanak hozzá az MNB pénzügyi stabilitási, fogyasztóvédelmi és fenntarthatósági céljaihoz.

Az MFL minősítési keretrendszerrel kapcsolatban további információk az alábbi linken érhetőek el: Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (minositetthitel.hu).