1. 2015. évre vonatkozó adatszolgáltatások

1.1. Közlemények

Eseti adatszolgáltatás

A tagországokban 2016-tól közvetlenül hatályba lépő Implementing Technical Standarddal elrendelésre kerülő Solvency II (a továbbiakban: SII.) rendszeres adatszolgáltatás bevezetésére történő felkészülés érdekében az MNB a hazai piacon működő és magyarországi székhelyű biztosítóktól eseti, ún. teszt adatszolgáltatás teljesítését kéri az EIOPA „Guidelines on submission of information to national competent authorities” iránymutatásának megfelelően.

Az adatszolgáltatás beküldése az MNB-hez a rendszeres nemzeti adatszolgáltatástól eltérően XBRL formátumban, az ERA rendszeren történik. A teszt adatszolgáltatás során kitöltendő táblacsomag és a kitöltési útmutató az angol munkanyelvről a nemzeti nyelvekre hivatalosan nem került átültetésre, így magyarul sem áll rendelkezésre. Ezért az MNB a felkészülési szakaszban teljesítendő jelentések teljes dokumentációját angolul bocsátja az adatszolgáltatók rendelkezésére.
A felkészülési célú jelentésekre vonatkozó részletes tájékoztató és technikai segédlet a 2.2.1. SII. felkészülési célú adatszolgáltatás menüpont alatt érhető el.

1.2 MNB rendelettel elrendelt adatszolgáltatások

49/2014. (XI. 27.) MNB rendelet a biztosítási piaci szervezetek által a jegybanki információs rendszerhez elsődlegesen a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségéről

közlöny változat

korrektúrás változat

1.3. MNB határozattal elrendelt adatszolgáltatások

2. Várható új, vagy módosuló adatszolgáltatások

3. Kapcsolódó előírások, technikai segédletek

3.1 KAP és ERA elérhetőségek

3.2 Ellenőrző szabályok, adatmodellek

4. Az adatszolgáltatással kapcsolatos közérdekű kérdések és válaszok.

5. Elérhetőségek:

Az adatszolgáltatásra kötelezettek a rendelethez és a kitöltési útmutatóhoz kapcsolódó kérdéseiket az adatszolgbizt@mnb.hu, az adatszolgáltatásra vonatkozó technikai, informatikai kérdéseiket az adatszolgaltatas@mnb.hu e-mail címen tehetik fel.

A Szolvencia II adatszolgáltatás bevezetésére történő felkészüléssel kapcsolatos kérdéseiket az adatszolv2@mnb.hu e-mail címen tehetik fel.