Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Események

nyomtatás

Zöld Pénzügyi Konferencia 2023 - Energiahatékonysági nap

Magyarország energiafelhasználása gazdasági és klímavédelmi okból is kiemelt jelentőséggel bír. Kevésbé pazarló, hatékonyabb energiafogyasztással mérsékelhető lehet hazánk energiaimport-függősége, vállalataink versenyképessége fokozható és javítható gazdaságunk külkereskedelmi, illetve folyó fizetési mérlege is. A csökkenő energiaigény egyben kevesebb energia előállítását indokolja fosszilis energiahordozókból, ami pedig alacsonyabb CO2 és károsanyag-kibocsátást eredményez.

A Magyar Nemzeti Bank számára mindkét fejlemény fontos, ugyanis az ár- és pénzügyi stabilitás biztosításán túl jegybanki mandátumba tartozik a kormányzat fenntarthatósági céljainak támogatása. Az energiahatékonyságban rejlő lehetőségek megvitatására az MNB Energiahatékonysági Konferenciát szervez, amelyre ezúton tisztelettel és örömmel meghívjuk Önt és érdeklődő kollégáit.

A rendezvényt 2023. október 12-én tartjuk meg a Magyar Nemzeti Bank Budai központjában (1013 Budapest, Krisztina körút 55.) 9.00 órai kezdettel.

Miről lesz szó?

A konferencia délelőtti szegmense áttekintést kíván adni az energiahatékonyság nemzetközi klímavédelmi törekvésekben betöltött kulcsszerepéről, a téma energetikán belül elmúlt évben tapasztalható térnyeréséről, és a mindezek hatására szigorodó európai uniós energiahatékonysági szabályokról. Az eseményen terítékre kerül egy kifejezetten Magyarországra fókuszáló nemzetközi tanulmány, amely az energiahatékonyság és az energiaszegénység leküzdésének kapcsolatát vizsgálja.

A délután során az energiafelhasználás hatékonyabbá válásának makrogazdasági hatásairól esik szó, és a közönség megismerheti a magyar kormány, illetve legnagyobb önkormányzatok tervezett programjait. A vállalat energiahatékonyság és a lakóépületek energiahatékonyságának kérdéskörével külön panelbeszélgetések foglalkoznak majd.

A tanácskozás ebédszünetében a fenntarthatóság területén 2023-ban kiemelkedően teljesítő pénzügyi intézmények vehetik át a számukra megítélt Zöld Pénzügyi Díjakat.

A konferencia részletes programja itt érhető el.

Szíves visszajelzésüket 2023. október 9-ig köszönettel várjuk ezen a regisztrációs linken.

ZöldÁram Konferencia 2023

A Magyar Nemzeti Bank, a Zéró Karbon Központ szakmai partnerségével, megújuló energiaforrások témájában szervezte meg ZöldÁram konferenciáját. Az eseményt 2023. szeptember 14-én, az MNB Budai Központjában tartották meg.

Az elmúlt időszaki energiaválság és az MNB mandátumait is érintő inflációs, pénzügyi stabilitási és gazdasági következmények felértékelték a helyben előállított energia jelentőségét. Ezért a ZöldÁram konferencia fókuszába a hazai időjárásfüggő áramtermelés előmozdításának lehetőségei, a megújuló penetrációt támogató rendszerintegrációs feladatok, a távhő szektorban elérhető innovatív technológiák, a zéró karbon rugalmassági piacok és a magyar energiaellátás potenciális jövője kerültek.

 • A konferenciáról kiadott sajtóközlemény itt olvasható. 
 • A konferencia programja és prezentációi ezen a linken érhetők el. 
 • A teljes konferencia a következő három linken érhető el: 1. rész 2. rész 3. rész

ZÖLD PÉNZÜGYI KONFERENCIA 2022

Az MNB 2022. október 6-án ismét megrendezte Zöld Pénzügyi Konferenciáját, melyet ezúttal a Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában tartott meg.

Az idei konferencia fókuszába a változó gazdasági környezet került: az esemény során a résztvevők körbejárták, hogy hogyan lehet fenntartani az utóbbi évek lendületét a zöld pénzügyek terén a növekvő infláció, a recessziós aggodalmak és a geopolitikai turbulenciák idején.

A konferencia keretében idén is átadásra kerültek a pénzügyi szervezeteknek szóló Zöld Pénzügyek Díjak és a tudományos élet kiválóságainak szóló Zöld Pénzügyi Tudományos Díj.

 • A konferenciáról kiadott sajtóközlemény itt olvasható. 
 • A konferencia programja és prezentációi ezen a linken érhetők el. 

Zöld Ajánlás Konferencia 2021

Az MNB a hitelintézetek számára ajánlásban fekteti le az éghajlatváltozással és egyéb környezeti anomáliák kezelésével kapcsolatos elvárásokat, legjobb gyakorlatokat. Az új szabályozás egy online konferencián került bemutatásra.

 • A konferenciáról kiadott sajtóközlemény itt olvasható.
 • A konferencia programja ezen a linken érhető el.
 • A teljes konferencia ezen a linken érhető el.

Közép-Európai Zöld Pénzügyi Konferencia 2021

Az MNB immár hagyományos Zöld Pénzügyi Konferenciája 2021. december 1-jén a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként került megrendezésre.

A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései ez alkalommal a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményeiről, a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák - mint például a biodiverzitási problémák - jelentőségéről szóltak, fókuszba állítva a megfelelően kialakított ESG-politikák potenciálját is az említett kihívások leküzdésének finanszírozására.

A konferencia keretében adták át a pénzügyi szervezeteknek szóló Zöld Pénzügyek Díjakat és a tudományos élet kiválóságainak szóló Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat.

 • A konferenciáról kiadott sajtóközlemény itt olvasható.
 • A konferencia programja és prezentációi ezen a linken érhetők el.
 • A teljes konferencia ezen a linken érhető el.

Képek a 2021. évi Zöld Ajánlás Konferenciáról

Közép-Európai Zöld Pénzügyi Szakmai Konferencia 2020

A tavalyi nagy érdeklődést kiváltó esemény után az MNB idén ismét megrendezte környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos szakmai konferenciáját az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) együttműködésben. Az esemény 2020. október 12-én, a COVID-19 járvány miatt online került megtartásra . Az angol nyelvű rendezvény közép-európai fókuszú volt, így a hazai résztvevők (bankok, alapkezelők, biztosítók és egyéb pénzügyi szervezetek, tőzsdei kibocsátók, szabályozó szervek, civil szervezetek, kutatók stb.) mellett a környező országok képviselői is jelen voltak mind az előadók, mind a közönség soraiban.

Az idei évben az előadások, beszélgetések fókuszában a klímaváltozás negatív hitel- és piaci kockázati hatásainak számszerűsítésének innovatív módszerei, illetve a - COVID-járványból való zöld kilábalás kapcsán - a megújuló energiatermelés és az energiahatékonysági beruházások finanszírozása állt. A szemléletváltás fontossága több alkalommal előkerült az esemény során, arra a kérdésre keresve választ, hogy miért szükséges foglalkoznunk a klímaváltozással, annak hatásaival, valamint mivel járhat a cselekvés elmulasztása.

 • A konferenciáról kiadott sajtóközlemény itt olvasható.
 • A konferencia programja és prezentációi ezen a linken érhetők el.
 • A konferenciáról készült összefoglaló videó itt tekinthető meg.
 • A teljes konferencia ezen a linken érhető el.

Közép-Európai Tudományos Konferencia a Zöld Pénzügyekről és a Fenntarható Fejlődésről

A 2020-as Közép-Európai Zöld Pénzügyi Konferencia társeseményeként az MNB és a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tudományos konferenciát tartott, minek fő témáját a karbonsemleges gazdaságra való átállás pénzügyi és egyéb kihívásai szolgáltatták. A tudományos bíráló bizottság a beérkezett absztraktok közül 27 munkát választott ki, melyek 6 külön szekcióban kerültek prezentálásra.

A konferenciával kapcsolatos további információk ezen a linken érhetők el.

Nemzetközi Zöld Pénzügyi Konferencia 2019

green finance conference.jpeg

A klímakockázatok csökkentésének hitelintézeti és jegybanki eszközeiről valamint a környezeti fenntarthatóságot szolgáló pénzügyi szolgáltatásokban, a zöld pénzügyekben rejlő lehetőségekről rendezett 2019. november 15-én nemzetközi konferenciát az MNB és az EBRD Budapesten. A közel 300 fő részvételével zajló konferencián 13 ország – egyebek közt Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Németország, – jegybankjai, pénzügyi felügyeletei, az EBRD mellett az Európai Központi Bank, az Európai Beruházási Bank, a Nemzetközi Beruházási Bank, a Globális Zöld Növekedési Intézet, illetve a kínai Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség is részt vett. Jelen volt a teljes hazai bankrendszer, számos külföldi hitelintézet, hitelminősítők illetve kormányzati és állami szereplők is.

A programhoz kapcsolódóan a közép-, kelet- és délkelet európai térség jegybankjai, felügyeletei részére a Network for Greening The Financial System égisze alatt egy szemináriumra is sor került. Ezen a meghívott hatóságok képviselői a klímakockázatokkal kapcsolatos felügyeleti, jegybanki felelősségről és a témával kapcsolatos jövőbeni nemzetközi együttműködési lehetőségekről konzultáltak.

A konferenciával együttjáró óhatatlan környezeti terhelést az MNB a WWF Magyarországgal együttműködve egy komplex, hosszú távú élőhely-helyreállítási ökológiai beruházással ellentételezi.

 • A konferenciáról kiadott sajtóközlemény itt olvasható
 • A konferencia programja és prezentációi ezen a linken érhetők el.

Képek a 2019. évi Nemzetközi Zöld Pénzügyi Konferenciáról

Zöld Pénzügyek Díj 2019

Az MNB Zöld Programja keretében 2019 során több kategóriában Zöld Pénzügyek Díj néven díjat alapított a piaci szereplők „zöldítésének” támogatására és a környezetvédelem ügyéért legtöbbet tett intézmények elismerésére.

A Díjra benyújtott pályázatok azt mutatják, hogy a pénzügyi intézmények valamennyi szektorban jelentős lépéseket tesznek saját ökológiai lábnyomuk csökkentésére, s termékeik egy részébe is beépülnek a környezettudatossági szempontok. Többségüknél számokban mérhetően mérséklődött az elmúlt években a károsanyag kibocsátás, az energiafelhasználás mértéke, s számos zöld megoldás bevezetésével is törekszenek a környezetbarát működésre.

A Zöld Pénzügyek Díj 2019-es kategóriagyőztesei a következők:

 • Zöld Bank Díj: K&H Bank Zrt.
 • Zöld Biztosító Díj: KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
 • Zöld Befektetési Szolgáltató Díj: Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt.
 • Zöld Pénzügyi Innovátor Különdíj: Gránit Bank Zrt.
 • Zöld Pénzügyi Díj: OTP Bank Nyrt.

A zöld pénzügyi folyamatok további ösztönzéséért – figyelemmel a pénzügyi intézmények jelentős érdeklődésérére is – az MNB 2020-ban is meghirdeti Zöld Pénzügyek Díj pályázatát a pénzügyi intézmények számára.

Képek a 2019. évi Zöld Pénzügyek Díj átadó ünnepségéről

Ez a weboldal sütiket használ a kényelmesebb böngészés érdekében. A honlap használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. Kérjük, olvassa elSüti tájékoztatónkat,amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja kikapcsolni vagy törölni őket.Elfogadom

Tájékoztatjuk, hogy az adatvédelmi jogszabályoknak való megfelelés érdekébenAdatvédelmi tájékoztatónkmegváltozott.Értem