A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott le az AXA Biztosító Zrt.-nél, amely jelentősebb jogszabálysértéseket is feltárt. A jegybank a vizsgálatba – amely többek között a társaságnak az időközben visszavont engedélyű Global Life Broker (GLB) biztosítási alkusszal való együttműködésére is kiterjedt – bevonta a biztosító korábbi vezérigazgatóját és egyik volt vezérigazgató-helyettesét is, miután egyes jogszabálysértések vonatkozásában személyes felelősségük lehetősége is felmerült.

Az MNB vizsgálata megállapította: az AXA Biztosító életbiztosítási szerződéseit kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszere nem zárta ki az utólagos kézi módosítások lehetőségét. Annak következtében, hogy 2012 végéig lényegében szabályozatlanul és ellenőrizetlenül történhettek manuális módosítások a biztosító – üzletmenete szempontjából kulcsfontosságú – rendszereiben, fordulhatott elő az is, hogy a biztosító informatikai rendszerében kézzel változtatták meg egyes, a GLB által közvetített és díjnemfizetés miatt már megszűnt életbiztosítási szerződések hatályossági állapotát. Ez azért történt, hogy a szerződések megszűnését ne rögzítsék, s így a GLB-nek ne kelljen a megszűnt szerződések után előzőleg kapott jutalékot visszafizetnie.

Az ellenőrzési rendszere nem támogatta az AXA Biztosítót abban sem, hogy kockázatelbírálása során kiszűrje a tényleges biztosítási vagy megtakarítási céllal nem rendelkező ajánlatokat a befektetési célú életbiztosításoknál. Így fordulhatott elő, hogy a GLB által közvetített szerződések egy jelentős részében maguk a biztosításközvetítők szerepeltek szerződő félként, akik a – jelentős, több esetben havi 500 ezer forint feletti összegű – biztosítási díjakat a biztosító által fizetett közvetítői jutalékból fizetve mesterségesen növelték, illetve tartották fenn a biztosítónál lévő biztosítási állományukat.
Az előbbiek, valamint a vizsgálat során feltárt további jogsértések miatt az MNB határozatában 20 millió forint felügyeleti és 2,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az AXA Biztosítóra, és 2014. szeptember 30-ig kötelezte a megállapított hiányosságok kijavításának igazolására. A vizsgálatba bevont két volt vezető tisztségviselőt a jegybank 1-1 millió forint személyi bírsággal sújtotta, miután a vizsgálat eredményei alapján a fenti jogszabálysértések miatt személyes felelősség terheli őket.