Az MNB jogelőd felügyeleti hatósága 2013-ban célvizsgálatot indított a HHolding Hungary Zrt-nél (székhely: 1054 Budapest, Szabadság tér 7.) a kötvények forgalomba hozatalára vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartásának ellenőrzése céljából.

A vizsgálat során az MNB megállapította: a HHolding Hungary Zrt. HHolding-Largo Projekt Finanszírozási Kötvénye és a HHH Future Kötvénye forgalomba hozatalához kapcsolódó információs összeállítások nem tartalmazták az érdekeltek tájékoztatásának módját. Ezzel a társaság megsértette a kötvényről szóló kormányrendelet, illetve a tőkepiacról szóló törvény (Tpt.) vonatkozó rendelkezéseit. A HHolding Hungary Zrt. a kötvények forgalomba hozatala során – szintén a Tpt.-t megsértve – nem vett igénybe engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozást, hitelintézetet. A kibocsátó az említett két kötvényének zártkörű forgalomba hozatalát a forgalomba hozatali eljárás lezárását követően nem jelentette be a felügyelő hatóságnak, ami ugyancsak a Tpt. előírásaiba ütközik.

Az MNB határozatában kiemelte: a tőkepiac tisztasága ellen ható, súlyosító körülményként értékeli, hogy a HHolding Hungary Zrt. a forgalomba hozatal vonatkozásában a kötvény, mint pénzkövetelést (ezen belül hitelviszonyt) megtestesítő értékpapír alapvető gazdasági rendeltetésével és így a tőkepiacon betöltött szerepével ellentétes magatartást tanúsított.

A történtek miatt az MNB figyelmeztette a HHolding Hungary Zrt.-t a jogszabályok betartására, 15 napos határidővel kötelezte bejelentési kötelezettségeinek teljesítésére, továbbá 100 millió forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki. A jegybank a bírság összegének meghatározásakor figyelembe vette a kibocsátott kötvények össznévértékének kiemelkedő volumenét (7 milliárd forint és 13 millió euró) is. A szankció mértékét befolyásolta az is, hogy az értékpapírok zárt körben történő forgalomba hozatalára vonatkozó szabályok megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésének, valamint a tőkepiac tisztaságának követelménye szempontjából.

Tekintettel arra, hogy a célvizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.