Budapest, 2018. július 2. Egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank 25 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1989 milliárd forint marad.

Egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség 75 millió euro (25 milliárd forint) volt, amelyre a bankok 403 millió euro (133 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. A swaptenderen 4 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2018. július 4-én 1989 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 99,6 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 324 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 49,6 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1515,8 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.