Budapest, 2018. szeptember 14. –  Először szervezett közös nemzetközi konferenciát a Magyar Nemzeti Bank és Narodowy Bank Polski, együttműködve a neves nemzetközi szakmai műhellyel, az Official Monetary and Financial Institutions Forum-mal (OMFIF). A visegrádi együttműködést erősítő szakmai eseményen a régiós országok gazdasági növekedési kilátásai voltak a fókuszban, különös hangsúllyal arra, hogy milyen eszközökkel biztosítható a fenntartható felzárkózás.

A konferenciát nyitóbeszédével Adam Glapiński, az eseménynek helyszínt biztosító lengyel jegybank elnöke nyitotta meg. Glapiński elnök szerint fontos mélyebben megérteni a gazdasági növekedés mozgatórúgóit, különösen a termelékenység középtávú alakulását.

Matolcsy György beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a visegrádi csoport országai a helyes gazdaságpolitikájuk eredményeképpen az Európai Unió növekedési motorjává váltak. A régió mind a válságkezelésben, mind a gazdasági növekedés dinamikájának emelésében eredményes volt, ezért a fenntartható felzárkózáshoz megvannak a megfelelő alapok. Az MNB elnöke hangsúlyozta, hogy a pénzügyi stabilitás megőrzése mellett most a versenyképességi tartalékokat kell aktivizálni, amihez a régiós együttműködések mélyítése is támogatást nyújt.

A konferencián előadóként részt vettek az MNB felsővezetői és szakértői is, ahol egyebek mellett olyan témák kerültek részletesen is megvitatásra, mint a termelékenység növelésének lehetőségei, az inkluzív gazdasági növekedés biztosítása, a pénzügyi rendszer fenntartható növekedéshez való hozzájárulása, valamint a nemkonvencionális monetáris politikai eszközök eredményei és jövője. A krakkói konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a régiós tapasztalatok és vélemények megosztása a jövőben is támogathatja a gazdaságpolitikák eredményességét.

A konferencián a két jegybankelnök tárgyalásokat folytatott az intézmények közötti szakmai együttműködés erősítéséről is.