Budapest, 2019. május 23. — 2019 első negyedévében folytatódott a hitelezés bővülése a vállalati és a háztartási szektorban is. A teljes vállalati 14 százalékkal, a kkv 13 százalékkal, míg a háztartási hitelállomány 8 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az állományok bővülése a hitelfeltételek változatlansága mellett, élénkülő kereslettel kísérve következett be. A vállalati szektorban a januárban indult NHP fix konstrukció, a háztartási szegmensben az adósságfék-szabályok és a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek biztosítanak hosszú távon kiszámítható törlesztésű forrásokat.

2019 első negyedévében a nem-pénzügyi vállalatok hitelintézetekkel szembeni hitelállománya a tranzakciók hatására 203 milliárd forinttal bővült. A növekedés túlnyomóan forint alapon valósult meg, amin belül jelentősen bővült az 5 éven túli futamidejű hitelek állománya az NHP fix konstrukció fokozatos felfutása mellett. Az ágazati szempontból széles bázisú növekedéshez egyedi ügyletek is hozzájárultak. Az elmúlt egy évben a folyósítások 963 milliárd forinttal haladták meg a törlesztéseket, ami 14 százalékos éves növekedésnek felel meg. A kkv-szektor hiteldinamikája a negyedik negyedévben látott – kiváráshoz köthető – átmeneti mérséklődés után újra emelkedést mutatott az első negyedévben: előzetes adatok alapján 13 százalékkal nőtt a hitelállomány éves alapon. Ezen belül a mikrovállalkozások hitelállománya 22 százalékkal, míg a kis- és középvállalkozásoké rendre 7 és 10 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az új szerződéskötések értéke a negyedévben – pénzpiaci ügyletek nélkül – 644 milliárd forintot tett ki, ezzel az elmúlt 12 hónap hitelkibocsátása 3 százalékkal haladta meg a megelőző egy évben kihelyezett hitelvolument.

A Hitelezési felmérésben részt vevő bankok válaszai alapján az első negyedévben érdemben nem változtak a hitelhez jutás feltételei egyik vállalati méretkategóriában sem. Az intézmények válaszai alapján az előző években megfigyelt árazási verseny intenzitása csökkenhetett a vizsgált időszakban, noha a gazdasági konjunktúra és a piaci verseny jelenlegi foka is az enyhítés irányába ható tényezők voltak. Az üzletiingatlan-hitelek feltételein a válaszadó bankok nettó értelemben vett 22 százaléka szigorított, elsősorban az ingatlanárak túlértékeltségének megnövekedett kockázata miatt. A hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet 2018 végi átmeneti megtorpanását követően a bankok döntő többsége az első negyedévben újfent érzékelte a kereslet élénkülését ebben a termékszegmensben. Ebben szerepet játszik az NHP fix konstrukció januári indulása, melynek keretében május közepéig több mint 100 milliárd forint értékben kötöttek hosszú futamidejű, fix kamatozású szerződéseket.

A háztartások hitelállománya 73 milliárd forinttal nőtt az első negyedévben, így az elmúlt egy évben közel 490 milliárd forinttal haladták meg a folyósítások a törlesztéseket. Az állomány éves növekedési üteme ennek eredményeképpen 8 százalékra emelkedett. Az első negyedévben újonnan szerződött hitelek volumene 377 milliárd forintot ért el, ezzel éves összevetésben egyharmadával nőtt a háztartási hitelkibocsátás. Terméktípus szerinti bontásban továbbra is a lakáshitelek és a személyi kölcsönök kibocsátása a meghatározó, ezek új kihelyezései rendre 27 és 44 százalékkal haladták meg az elmúlt 12 hónapban a megelőző egy év kibocsátását. A hitelfeltételek sem a lakás-, sem a fogyasztási hitelszegmensben nem változtak, és a bankok a következő fél évben sem terveznek lazítani a hitelezési standardokon. A lakáshitelek esetében ennek ellenére tovább élénkült a kereslet a bankok többsége szerint, míg a fogyasztási szegmensben nem tapasztaltak változást a kereslet alakulásában.

Az adósságfék-szabályozás, valamint a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) termékek körének 2018. októberi módosítása azt eredményezte, hogy marginálissá vált az éven belül változó kamatozású lakáshitelek kibocsátása. 2019 első negyedévében az újonnan szerződött hitelek mindössze 5 százaléka rendelkezett legfeljebb egy éves kamatfixálással, miközben a kibocsátás kétharmadára 5 éven túli kamatperiódus volt jellemző. Az MFL-termékek aránya ez utóbbi kategóriában 55 százalékot tett ki a negyedévben. Mindezek alapján az új lakáshitel-kihelyezés fokozatosan hozzájárul a fennálló hitelportfólió kamatkockázatának csökkenéséhez.

Az MNB a Hitelezési folyamatok című kiadványt legközelebb 2019 augusztusában teszi közzé. A kiadvány célja, hogy részletes képet mutasson a hitelezés legfrissebb trendjeinek alakulásáról, valamint segítséget nyújtson e folyamatok megfelelő értelmezéséhez. Ennek érdekében részletesen bemutatja a hitelaggregátumok, a bankok által észlelt hitelkereslet, valamint a hitelezési feltételek alakulását a hitelezési felmérés eredményeit, illetve a bankrendszeri mérleg- és kamatstatisztikákat felhasználva. A hitelezési felmérés részletes eredményei és ábrakészlete az MNB honlapján elérhető az alábbi linken:

Hitelezési felmérés