Az MNB meghosszabbította ideiglenes intézkedését az NHB Banknál

Budapest, 2019. február 15. Az MNB – a hitelintézet likviditási helyzetének rendezése érdekében – további 30 nappal meghosszabbította az NHB Banknál tavaly decemberben elrendelt betétkifizetési korlátozást.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétett végzésében 2019. február 15-től további 30 nappal meghosszabbította a betétek és más visszafizetendő források kifizetésére vonatkozó korlátozását az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nél (NHB Bank).

Mint emlékezetes, a jegybank 2018. december 18-i végzésében rendelte el a hitelintézetnél a betétek kifizetésének korlátozását, 7 millió forintban maximálva az intézkedés hatálya alatt felvehető összeget, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. A jegybanki intézkedések nem érintik az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az MNB ezt követően 2019. január 17-i újabb végzésében további 30 nappal meghosszabbította az NHB Banknál a betétkifizetési korlátozást. A hitelintézeti törvény előírása szerint a korlátozó intézkedés teljes (tehát december 18-tól számított) időtartama legföljebb 90 nap lehet.

Az MNB még decemberi végzésében felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket. A kötelezésnek megfelelően a hitelintézet intézkedési tervet nyújtott be a jegybanknak, s megkezdte a likviditási helyzet orvoslására vonatkozó intézkedéseinek teljesítését.

A korlátozásoktól eltekintve a hitelintézet a megszokott rendben végzi napi működését. A jegybank jelen időszakban is folyamatosan nyomon követi az NHB Bank likviditási és egyéb pénzügyi mutatóinak helyzetét. A bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditási helyzete semmilyen módon nem fenyegeti a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását.