Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Debreceni Egyetem ünnepi szenátusi ülésén átvette díszdoktori címét.

Debrecen, 2019. március 14., Matolcsy György előadásában Magyarország európai gazdaságokhoz való felzárkózásának folyamatát mutatta be. A jegybankelnök előadásában kifejtette, hogy 2013 óta – az elmúlt 100 év felzárkózási tapasztalatait is beleértve – a magyar gazdaság leghosszabb sikeres egyensúlyi és felzárkózási időszakát tapasztaljuk, amelyet  a 2010 utáni eredményes reformok tettek lehetővé. A versenyképes, a tudásfelhalmozást és beruházásokat ösztönző adórendszer, a foglalkoztatásbővülést támogató munkaerőpiaci intézkedések, a pénzügyi stabilitást és külső sérülékenységet csökkentő lépések, valamint a növekedésbarát gazdasági stabilizáció egyaránt hozzájárultak, hogy Magyarország az Európai Unió egyik növekedési motorjává váljon. Magyarország legfontosabb  gazdaságpolitikai célja továbbra is a fejlett országokhoz való felzárkózás, azonban ahogy a történelmi tapasztalatok is mutatták, ez nem egy automatikusan, magától bekövetkező folyamat. Az elkövetkező időszakban a fenntartható gazdasági felzárkózáshoz a versenyképességi reformok további megvalósítására van szükség, amelyek megfelelően mozgósítják hazánk növekedési tartalékait.