A Magyar Nemzeti Bank felülvizsgálta a szavatoló tőkére és leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelmények (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities; MREL) előírására vonatkozó alapelveit.

Az MNB „Az MNB MREL-követelmény előírására vonatkozó alapelvei” című dokumentumot először 2018. november 14-én publikálta. A dokumentum frissítését az Európai Unióban 2019. június 27-én hatályba lépő bankrendszeri reformcsomag, illetve az azt implementáló hazai jogszabályok tették szükségessé.

A felülvizsgált alapelvek közzétételének célja, hogy a követelménnyel érintett intézmények és a szakmai közvélemény számára transzparens tájékoztatást adjon arról, hogy az MNB miként közelíti meg egyes, az MREL meghatározására irányadó jogszabályi rendelkezések értelmezését. A szanálási feladatkörében eljáró MNB 2021. január 1-jétől kezdődően alkalmazza ezen dokumentumban bemutatott alapelveket.

https://www.mnb.hu/szanalas/a-szanalasrol/a-szavatolo-tokere-es-leirhato-vagy-atalakithato-kotelezettsegekre-vonatkozo-minimumkovetelmeny-mrel