A Magyar Nemzeti Bank Krisztina körúti székháza adott otthont az első Nagy Könyvünnep és Kortárs Művészeti Kiállításnak május két egymást követő hétvégéjén. Az ingyenesen látogatható rendezvényen könyvbemutatók és szakmai kerekasztalbeszélgetések mellett a jegybank kortárs képzőművészeti gyűjteményét is megtekinthették az érdeklődők.

A Magyar Nemezti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture által szervezett kulturális fesztivál keretében két májusi hétvégén nyitotta meg kapuit a jegybank Krisztina körúti székháza. A gazdasági, fenntarthatósági, geopolitikai és kulturális témájú programok számos korosztályból vonzottak érdeklődőket. Az esemény a jegybank fenntarthatósági, oktatási és művészettámogatási területeken folytatott értékteremtő tevékenységének jegyében valósult meg, amelyet az árstabilitás fenntartásához kapcsolódó feladatai mellett végez.

A Könyvünnephez a köteteket és a könyvbemutatókat biztosító Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában számos gazdasági élettel, közgazdasági, banki ismeretekkel és menedzsmenttel kapcsolatos kiadvány jelent már meg. A májusi eseménysorozatot az "Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat" című kötet bemutatója tette az érdeklődők számára feledhetetlenné. A vitairatban - melynek létrejöttét Matolcsy György esszéje ihlette - jegybanki szakértők osztják meg gondolataikat arról, hogy az élet minden területén fenntarthatósági fordulatra van szükség, és rávilágítanak arra, hogy nem kivétel ez alól a közgazdaságtan sem. A fenntartható közgazdaságtan elméleti és módszertani kérdéseiről értekező szerzők közérthető nyelven magyarázzák el a legkomolyabb témákat is, egyben diskurzusra, vitára, nézőpontok megosztására is invitálják olvasókat a kötet online felületén.

A jegybank a pénzügyi és gazdasági tudatosságra nevelő szakkönyvek megjelentetése és programok szervezése mellett kiemelt társadalmi jelentőségű ügyként foglalkozik a kultúra és a művészet tradícióinak megőrzésével, valamint a jelen kor alkotó művészeinek támogatásával. Nemzetközi gyakorlatokat követve feladatának tekinti a kulturális értékmentést és értékteremtést. Ennek érdekében kortárs képzőművészeti gyűjteményt hozott létre, amelyben jelenleg 46 alkotó 890 műve található. A látogatók számára az MNB a kulturális rendezvénysorozat részeként néhány jelentős műalkotást mutatott be pop-up kiállítás keretében, valamint lehetővé tette az épületben elhelyezett művek megtekintését egy-egy szakértő tárlatvezető segítségével.  A teljes gyűjtemény a jegybank online katalógusában érhető el.

A 2022-ben először megrendezésre kerülő Nagy Könyvünnep és Kortárs Művészeti Kiállítás kiváló lehetőséget nyújtott azok számára, akik a jegybankhoz kapcsolódó kulturális tevékenység iránt érdeklődtek és reméljük a jövőben még több látogatóval számolhatunk a hasonló rendezvényeinken.