FORINTBANKJEGYEK BIZTONSÁGI ELEMEI

Vízjel

Biztonsági szál

Illeszkedőjel

Színváltó nyomat

Metszetmély nyomtatás

Az ötszáz forintos bankjegy biztonsági elemei

A bal oldali menüből lehet kiválasztani az ellenőrzés módjait és az ahhoz tartozó egyes biztonsági elemeket bemutató részeket.

Fény felé tartva

A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképével egyező sötét-világos átmenetekből álló vízjel jelenik meg; a bankjegy középvonalától kissé balra láthatóvá válik a papír anyagában található biztonsági szál, melynek felületét nagyítóval vizsgálva a MAGYAR NEMZETI BANK felirat olvasható; a bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkába nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva H betűvé egészítik ki egymást, ezzel szabályos illeszkedőjelet alkotva.

Vízjel

A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel jelenik meg (mindkét oldalról ellenőrizhető). A valódi bankjegyeken a vízjel ránézésre nem látható (sem az elő-, sem a hátoldalon), nem tartalmaz határozott kontúrú vonalakat, UV-fényben sem látható.

Biztonsági szál

A bankjegyet fény felé tartva látható,a bankjegy papír anyagában található. Felületét nagyítóval vizsgálva a MAGYAR NEMZETI BANK felirat olvasható (mindkét oldalról ellenőrizhető). A valódi bankjegyek esetén a biztonsági szál rátekintésre nem rajzolódik ki élesen a bankjegy felületén (sem az elő-, sem a hátoldalon).

Illeszkedőjel

A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkába nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva H betűvé egészítik ki egymást (mindkét oldalon ellenőrizhető). Fény felé tartva a valódi bankjegyeket a H betű szabályosan látható, töredezés, szétesés, elmosódás nem tapasztalható.

Mozgatás

Mozgassa az egeret a bankjegy jobb alsó sarkánál levő szürke sávba. Az egér föl-le, illetve jobbra-balra mozgatásával tudja a bankjegyet billenteni. (A színváltó nyomat színeinek váltakozása látható.)

Színváltó nyomat

A 2001-tőlkibocsátott 500 forintosokon a bankjegy előoldalának bal felső sarkában található nyomat mozgatás hatására aranyról zöld színűre változik. A valódi bankjegyeken a színváltó nyomat nem csupán fényes, hanem mozgatás hatására megtörténik a színváltás, a két szín egyértelműen felismerhető és elkülöníthető. (A 2001 előtti 500 forintos címleten a bankjegy előoldalának bal felső sarkában színváltó nyomat helyett rejtett kép található).

Metszetmély nyomtatás

A bankjegy ún. képnyomatain - II. Rákóczi Ferenc portréja, 500 és ötszáz forint értékjelzések, címer, MAGYAR NEMZETI BANK felirat, hátoldali kép - kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető. A valódi bankjegyeken a metszetmély nyomtatás vonalrendszerekből áll, a nyomatok érdességét a festékréteg vastagsága adja. (A 2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából kibocsátott 500 forintos emlékbankjegyen a hátoldali kép nem metszetmély nyomtatással készült.)

UV-A fény alatt

Az előoldalon a vízjelmezőben található motívum -a lovas kuruc vitéz ovális keretbe foglalt képe- UV-A fényben zöld színben fluoreszkál. (?Ez a motívum csak UV-fénnyel megvilágítva válik láthatóvá.?)

A bal oldali (vízszintes) sorozatszám narancs színben fluoreszkál. A valódi bankjegyeken a sorozatszám tisztán kivehető, olvasható, szabályos, egyforma betűkből és számokból áll. A vízszintes és a függőleges sorozatszámok mindig megegyeznek az adott bankjegyen, több bankjeggyel összehasonlítva viszont nincsen egyezőség (a sorozatszámok bankjegyenként eltérők).

A bankjegyet UV-fényben vizsgálva a papír anyagában elszórtan található jelzőrostok kék, zöld és piros színben fluoreszkálnak (mindkét oldalon ellenőrizhetők). Több bankjegyet UV-fényben összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a jelzőrostok elhelyezkedése, száma és színbeli megoszlása bankjegyenként eltérő. Ugyancsak címletenként eltérő módon a nyomat egyes részletei is fluoreszkálnak.

UV-C fény alatt

Az előoldalon a vízjelmezőben található motívum -a lovas kuruc vitéz ovális keretbe foglalt képe- UV-C fényben piros színben fluoreszkál. (?A valódi bankjegyeken e nyomat szabad szemmel nem látható, UV-fény alatt azonban fluoreszkál.?)

A baloldali (vízszintes) sorozatszám narancs színben fluoreszkál, a bankjegy jobb szélén található függőleges sorozatszám vörös színben fluoreszkál. A valódi bankjegyeken a sorozatszám tisztán kivehető, olvasható, szabályos, egyforma betűkből és számokból áll. A vízszintes és a függőleges sorozatszámok mindig megegyeznek az adott bankjegyen, több bankjeggyel összehasonlítva viszont nincsen egyezőség (a sorozatszámok bankjegyenként eltérők).

A bankjegyet UV-fényben vizsgálva a papír anyagában elszórtan található jelzőrostok kék, zöld és piros színben fluoreszkálnak (mindkét oldalon ellenőrizhetők). Több bankjegyet UV-fényben összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a jelzőrostok elhelyezkedése, száma és színbeli megoszlása bankjegyenként eltérő. Ugyancsak címletenként eltérő módon a nyomat egyes részletei is fluoreszkálnak.

Nagyító

Mozgassa az egeret a kép fölé, ekkor a bankjegy egyes részletei kinagyítva jelennek meg.

Mikroírás

A bankjegyet nagyítóval vizsgálva az elő- és hátoldalon több helyen az MNB felirat, a bankjegy címletértéknek megfelelő értékjelzés (ÖTSZÁZ FORINT), valamint a MAGYAR NEMZETI BANK felirat olvasható. A valódi bankjegyeken a mikroírás tisztán kivehető, olvasható, szabályos, egyforma betűkből áll, töredezés, szétesés, elmosódás nem tapasztalható.

ÜRES BOX