Nyilvános konzultáció az MNB által a jegybanki információs rendszerhez 2014-ben elrendelni kívánt, elsődlegesen az MNB felügyeleti feladatainak ellátása érdekében teljesítendő adatszolgáltatások tárgyában kiadandó MNB rendeletekről

Az MNB a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény [1]felhatalmazása alapján gyűjti és hozza nyilvánosságra a feladatai ellátásához – ideértve a monetáris, a fizetési mérleg és a kapcsolódó állományi, az értékpapír, a pénzügyi számla, a pénzforgalmi, a fizetési rendszer, a pénzügyi stabilitási, a makroprudenciális és a pénzügyi közvetítő rendszerre vonatkozó statisztikák összeállítását – szükséges statisztikai információkat.

Az adatgyűjtési igényeket az MNB – az Európai Uniós közösségi joghoz, különös tekintettel az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Bankhatóság (EBA), Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) és az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) előírásaihoz, illetve a további nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettségeihez igazodva, valamint a feladatai ellátásához kapcsolódó feltételek és követelmények változását követve – évente felülvizsgálja.

Az MNB felügyeleti feladatai ellátása érdekében 2014-re nem tervezi új adatszolgáltatások elrendelését. Módosítja ugyanakkor a rendeleti struktúrát oly módon, hogy az eddig a felügyelt intézmények egyes típusaira külön rendeletekben előírt felügyeleti adatszolgáltatásokat az alábbi négy, a jegybanki információs rendszerhez elsődlegesen a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló MNB rendeletbe vonja össze, az alábbi szektor-csoportok szerint:

1. Pénz- és hitelpiaci szervezetek
2. Biztosítási piaci szervezetek
3. Tőkepiaci szervezetek
4. A pénztárak és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény

A felsorolt MNB rendeletek mellett különálló MNB rendeletben kerül kihirdetésre a felügyelt szervezetek által az MNB-nek teljesítendő felügyeleti díj megfizetésére, kiszámításának módjára és feltételeire vonatkozó szabályozás. Ezért a díjbevallási táblák átkerülnek a felügyeleti díjra vonatkozó MNB rendeletbe. A pénzügyi szervezetek törzsadat-bejelentési kötelezettségére vonatkozó szabályozást továbbra is különálló MNB rendelet tartalmazza majd. Ennek megfelelően a felügyeleti díjra, illetve a törzsadat-bejelentési kötelezettségre vonatkozó szabályok a nyilvános konzultációra bocsátott fenti négy MNB rendeletnek nem képezik részét.

Jelen nyilvános konzultációra bocsátott MNB rendeletek, illetve azok főbb változásai rendeletenként a következőkben összegezhetők:

1. A pénz- és hitelpiaci szereplők (hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások, pénzforgalmi szolgáltatók, pénzpiaci közvetítők adatszolgáltatásai) adatszolgáltatásairól szóló új MNB rendelet az alábbi, 2013. szeptember 30-áig hatályban volt PSZÁF rendeletek [2](a továbbiakban: korábbi PSZÁF rendeletek) tartalmát foglalja magában:

• a hitelintézetek által szolgáltatandó tőkemegfelelési adatok köréről és az adatszolgáltatás módjáról szóló 8/2011. (VI. 16.) PSZÁF rendelet,

• a hitelintézetek adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 19/2011. (X. 20.) PSZÁF rendelet,

• a pénzügyi vállalkozások és pénzpiaci alkuszok által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére szolgáltatandó adatok köréről és az adatszolgáltatás módjáról szóló 20/2011. (X. 20.) PSZÁF rendelet,

• az elektronikuspénz-kibocsátó intézmény, a pénzforgalmi intézmény, továbbá az Európai Unió másik tagállamában vagy az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államban székhellyel rendelkező elektronikuspénz-kibocsátó intézmény és pénzforgalmi intézmény magyarországi fióktelepe, valamint a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére szolgáltatandó adatok köréről és az adatszolgáltatás módjáról szóló 22/2011. (X. 20.) PSZÁF rendelet,

• a hitelintézetek által forgalmazott számlatermékek meghatározott körére vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségről szóló 2/2012. (VII.26.) PSZÁF rendelet,

• a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások által forgalmazott termékek meghatározott körére vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségről szóló 26/2011 (XI. 24.) PSZÁF rendelet,

• a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások által a 300 millió forint feletti javadalmazásban részesített személyekkel kapcsolatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére szolgáltatandó adatok köréről szóló 27/2012. (XII. 11.) PSZÁF rendelet,

• a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére szolgáltatandó javadalmazási adatok köréről szóló 28/2012. (XII. 12.) PSZÁF rendelet,

A 2014. évi adatszolgáltatásokban tervezett változások döntő része jogszabálykövetés, amely

• az európai uniós tagállamokban, így Magyarországon is közvetlenül alkalmazandó, a hitelintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó prudenciális követelményekről és a 648/2012/EU rendelet módosításáról szóló, 2013. június 26-ai 575/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (Capital Requirement Regulation - CRR) 2014. január 1-jei hatálybalépéséből, valamint

• a hitelintézetek tevékenységéhez való hozzáférésről és a hitelintézetek és befektetési vállalkozások prudenciális felügyeletéről, a 2002/87/EK irányelv módosításáról, a 2006/48/EK és a 2006/49/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2013/36/EU irányelv (Capital Requirement Directive – CRDIV.) hazai jogba való implementációjából
fakad.

Az új uniós szabályozás következtében a pénzügyi közvetítőrendszer szereplőinek adatszolgáltatásait érintő számos hazai jogszabály módosul, illetve hatályát veszti.

A fentieken túlmenően a szabályozásban kisebb, az adatszolgáltatók által az elmúlt év során feltett kérdések által indukált pontosítások is helyet kaptak.

A módosítások elsősorban a hitelintézetek (az MNB rendelet 2. és 3. melléklete) és a pénzforgalmi intézmények (az MNB rendelet 6. és 7. melléklete) adatszolgáltatását érintik.

A hitelintézetekre vonatkozó lényegi változásokat „2014. évi változások a hitelintézetek felügyeleti célú adatszolgáltatásaiban” címmel külön dokumentumban is összegeztük.

2. A biztosítási piaci szervezetek (biztosító társaságok, nagy- és kisegyesületek, független biztosításközvetítők, MABISZ) adatszolgáltatásairól szóló új MNB rendelet az alábbi, korábbi PSZÁF rendeletek tartalmát foglalja magában:

• a független biztosításközvetítők felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 12/2011. (IX. 29.) PSZÁF rendelet,

• a Kártalanítási Alap kezelője adatszolgáltatási kötelezettsége szabályairól szóló 13/2011. (IX. 29.) PSZÁF rendelet,

• a Kártalanítási Számla kezelője adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 15/2011. (X.07.) PSZÁF rendelet,

• a biztosítók aktuáriusi jelentésének tartalmi követelményeiről és adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 16/2011. (X.07.) PSZÁF rendelet,

• az összevont alapú felügyelet alá tartozó biztosítók adatszolgáltatási kötelezettsége szabályairól szóló 17/2011. (X.12.) PSZÁF rendelet,

• a biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási termékének adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 18/2011. (X.12.) PSZÁF rendelet,

• a biztosítók adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 23/2011. (X.25.) PSZÁF rendelet,

• az adatszolgáltatás során felmerült, az informatikai rendszer súlyos problémáival kapcsolatos bejelentés szabályairól szóló 10/2013. (V. 2.) PSZÁF rendelet.

A biztosítók tekintetében (2. és 3. melléklet) a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló törvény módosításából eredő változást jelent, hogy törlésre került egy, a biztosító jelzáloghitelezését bemutató éves és negyedéves tábla. Az eltelt időszakban beérkezett adatszolgáltatói kérések figyelembevételével kisebb, az értelmezést támogató módosításokat is átvezettünk a kitöltési előírásokban.

3. A tőkepiaci szervezetek (befektetési vállalkozások, befektetési szolgáltatási tevékenységet végző hitelintézetek, befektetési alapkezelők, kockázati tőkealap-kezelők) adatszolgáltatásairól szóló új MNB rendelet az alábbi, korábbi PSZÁF rendeletek tartalmát foglalja magában:

• a kockázati tőkealap-kezelő és a kockázati tőkealap adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 5/2011. (III. 21.) PSZÁF rendelet,

• a befektetési alapkezelő és a befektetési alap adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 6/2011. (III. 21.) PSZÁF rendelet,

• a befektetési szolgáltatási tevékenységet, befektetési szolgáltatási tevékenységet kiegészítő szolgáltatást, árutőzsdei szolgáltatást végzők adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 9/2011. (VI.17.) PSZÁF rendelet,

A korábbi PSZÁF rendeletek szerinti adatszolgáltatások tartalmi változtatás nélkül kerültek beépítésre az új MNB rendeletbe.

A befektetési vállalkozások által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére teljesítendő, a tőkehelyzet bemutatására vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségről szóló 10/2011. (VI. 17.) PSZÁF rendelet az új MNB rendeletbe nem került beépítésre, mivel azt felváltja az uniós tagállamokban, így hazánkban is teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó bizottsági rendeletként kihirdetésre kerülő, az EBA adatszolgáltatási végrehajtás-technikai standardja (ITS), várhatóan 2014. január 1-jével.

4. A pénztárak és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény (önkéntes nyugdíjpénztárak, magánnyugdíjpénztárak, önsegélyező és egészségpénztárak, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmények) adatszolgáltatásairól szóló új MNB rendelet az alábbi, 2013. október 1-jével hatályon kívül helyezett PSZÁF rendeleteket foglalja magában:

• a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmények adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 11/2011. (VI.27.) PSZÁF rendelet,

• az egészség- és önsegélyező pénztárak adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 21/2011. (X.20.) PSZÁF rendelet,

• az önkéntes nyugdíjpénztárak adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 25/2011. (XI.17.) PSZÁF rendelet,

• a magánnyugdíjpénztárak adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló 27/2011. (XI.30.) PSZÁF rendelet,

A szabályozás tartalma a korábbiakhoz képest ezen szektor tekintetében sem változik.

A 2014. évi, elsődlegesen felügyeleti célú adatszolgáltatásokra vonatkozó MNB rendelet-tervezetekben a korábbi szabályozáshoz képest változást jelentő rendelkezéseket korrektúrával jelöltük.

Amennyiben az MNB rendeletek tervezetével kapcsolatban bárki a jogalkotás során figyelembe veendő észrevételt, javaslatot kíván tenni, azt legkésőbb 2013. november 22-ig teheti meg, a következő módokon:

Levélben:
Statisztikai igazgatóság
1850 Budapest

Faxon:
Statisztikai igazgatóság
Fax szám: 06-1-429-8000

Elektronikus levélben:
statisztika_fm@mnb.hu

Kérjük, hogy megjegyzéseiket konkrétan, a pontos szöveghely megjelölésével adják meg. Az MNB a beérkezett észrevételeket, javaslatokat az MNB rendeletek jogalkotási eljárása során mérlegeli. Az MNB az észrevételekről, kérdésekről, válaszokról valamint az elutasított észrevételek, javaslatok esetében – az alaptalanok, a tárgyhoz nem tartozók kivételével – az elutasítás indokairól összefoglalót készít, amelyet az MNB honlapon közzétesz. Az MNB az észrevételekre egyedileg nem reflektál.

Budapest, 2013. november 8.

[1] 4. § (6) bekezdés, 30. § (1) bekezdés

[2] A 19/2013. (IX. 27.) MNB rendelet alapján a 2013. szeptember 30-án hatályban volt PSZÁF rendeletek szerinti kötelezettségeket a pénzügyi közvetítőrendszer szervezetei 2013. december 31-ig az MNB részére teljesítik, a hivatkozott MNB rendeletben meghatározott, alapvetően technikai jellegű eltérésekkel.