A Magyar Nemzeti Bank művészetpártoló törekvései a társadalmi felelősségvállalási stratégiájában foglaltakhoz illeszkednek, mely szerint a kultúra és a művészet alapértékeinek, tradícióinak a megőrzése, továbbélése érdekében feladatának tekinti a magyar képzőművészeti értékek, a hazai kortárs alkotók bemutatását, erősítését.

Folytatva a kultúra minden területére kiterjedő, napjainkban még inkább szükségessé vált, felelős értékőrző tevékenységét, továbbá lehetőségeihez mérten követve a nemzetközi gyakorlatot, a Magyar Nemzeti Bank a jövőben is kiemelt figyelmet szentel a kortárs művészeteknek. Folyamatosan bővülő képzőművészeti gyűjteményének tételeivel a presztízséhez méltó módon kívánja ékesíteni a jegybank által használt, jellemzően műemléki épületeket, azonban a kivételes kollekció a közeljövőben kialakításra kerülő állandó helyszínen, tematikus kiállítások, valamint vándorkiállítások keretében is megtekinthető lesz a nagyközönség számára.

Az MNB Ingatlan Kft. tulajdonát képező gyűjteményi alkotások kiválasztására három elismert szakember – Dr. Fabényi Julia, a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója; Dr. Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főmuzeológusa, gyűjteményvezetője és Dr. Rieder Gábor művészettörténész – tesz javaslatot, bevonva a hazai kortárs művészekkel foglalkozó galériákat, neves szakembereket is. A beszerzésekről minden esetben az MNB igazgatósága dönt, melyhez a külföldi jegybankok műgyűjtő tevékenységét veszik górcső alá, hisz az angol, az osztrák, a belga, a cseh, a német, az észt, a görög, a ciprusi, a finn, az olasz, a luxemburgi, a holland, a spanyol és a török jegybankok már komoly művészeti értékkel bíró gyűjteményeket mondhatnak magukénak, míg az Európai Központi Bank húsz ország százhetven művészének többszáz alkotásából állította össze válogatását.

A „Kortárs gyűjtemény online katalógus” a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéhez tartozó magyar kortárs alkotásokat hivatott bemutatni.