FORINTBANKJEGYEK BIZTONSÁGI ELEMEI

Vízjel

Biztonsági szál

Illeszkedőjel

Vakjel

Hologramfólia

Színváltó nyomat

Metszetmély nyomtatás

Rejtett kép

Irizáló nyomat

Mikroírás

Metszetmély nyomtatás

Metszetmély nyomtatás

A tízezer forintos bankjegy biztonsági elemei

A bal oldali menüből lehet kiválasztani az ellenőrzés módjait és az ahhoz tartozó egyes biztonsági elemeket bemutató részeket.

Fény felé tartva

A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon Szent István király portréjának tükörképével egyező, sötét-világos átmenetekből álló vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, függőleges "10 000" értékjelzés. A bankjegy középvonalától kissé jobbra láthatóvá válik a papír anyagában található biztonsági szál, melynek felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő "MNB" felirat és "10 000" értékjelzés olvasható. A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkába nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva "H" betűvé egészítik ki egymást.

Vízjel

A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon Szent István király portréjának tükörképével egyező, sötét-világos átmenetekből álló vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, függőleges "10 000" értékjelzés.

Biztonsági szál

A bankjegyet fény felé tartva válik láthatóvá, a papír anyagában található. Felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő "MNB" felirat és a "10 000" értékjelzés olvasható (mindkét oldalról ellenőrizhető).

Illeszkedőjel

A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkába nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva "H" betűvé egészítik ki egymást (mindkét oldalról ellenőrizhető).

Mozgatás

Mozgassa az egeret a bankjegy jobb alsó sarkánál levő szürke sávba. Az egér föl-le, illetve jobbra-balra mozgatásával tudja a bankjegyet billenteni. (A hologramfólia képi elemeinek és a színváltó nyomat színeinek váltakozása látható.)

A kép alatti szürke nyíllal tudja megfordítani a bankjegyet. Az egér föl-le mozgatásával tudja a bankjegyet dönteni előre-hátra. (A rejtett kép és az irizáló sáv váltakozása látható.)

Színváltó nyomat

A bankjegy előoldalának közepén található motívum mozgatás hatására aranyról zöld színűre változik, a két szín egyértelműen megkülönböztethető egymástól.

Hologramfólia

A bankjegy előoldalán a vízjelmező mellett jobbra található a tagolt formájú hologramfólia. Felületén az ismétlődő elemekben Magyarország címere, az "MNB" felirat és a "10 000" értékjelzés, valamint az egyes elemek között nagyméretű "10 000" értékjelzés található.

A hologram egyes elemei UV-A fényben zöld színben fluoreszkálnak. A hologram fólia a bankjegypapír síkjából nem emelkedik ki.

Irizáló nyomat


A bankjegy hátoldalán, a vízjelmezőtől balra látható aranyszínű sáv, amelyben mozgatás hatására a "10 000" értékjelzés és az "MNB" felirat olvasható.

Rejtett kép

A bankjegy hátoldalának bal szélén található rozettában, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy "H" betű jelenik meg.

Metszetmély nyomtatás

A bankjegyek főbb nyomatain a papír síkjából kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető az alábbi helyeken: portré, értékjelzés számmal és betűvel, címer, "MAGYAR NEMZETI BANK" felirat, a vízjelmező fölötti tagolt formájú, lila színű motívum, valamint a hátoldali kép.

Vakjel

A bankjegy bal felső sarkában jól tapintható, nagy festékréteg-vastagságú, címletspecifikus elrendezésű felületek, valamint a bankjegy jobb- és baloldalán dombornyomat is támogatja a vakok és gyengénlátók számára a bankjegy felismerését.

UV-A fény alatt

Az előoldalon a vízjelmezőben található motívum - esztergomi bazilika kupolájának keretbe foglalt képe - és a "10 000" értékjelzések láthatók. A kupola, a keret és az alsó értékjelzés UV-A fényben zöld színű, míg az oszlopok és a felső értékjelzés barna színű. A hologram egyes elemei UV-A fényben zöld színben fluoreszkálnak. A bankjegy előoldalán található fekete színű sorozatszámok közül a jobb szélen található (függőleges) sorozatszám zöld színben fluoreszkál, míg a bal oldali (vízszintes) UV-A fényben nem világít. A bankjegyet UV-fényben vizsgálva, a papír anyagában mindkét oldalon kék és zöld színű jelzőrostok, valamint piros színű pöttyök fluoreszkálnak.

UV-C fény alatt

Az előoldalon a vízjelmezőben található motívum - esztergomi bazilika kupolájának keretbe foglalt képe - és a "10 000" értékjelzések láthatók. A kupola, a keret és az alsó értékjelzés UV-C fényben piros színű, míg az oszlopok és a felső értékjelzés barna színű. A bankjegy előoldalán található fekete színű sorozatszámok közül a jobb szélen található (függőleges) sorozatszám zöld színben fluoreszkál, míg a bal oldali (vízszintes) UV-C fényben nem világít. A bankjegyet UV-fényben vizsgálva, a papír anyagában mindkét oldalon kék és zöld színű jelzőrostok, valamint piros színű pöttyök fluoreszkálnak.

Nagyító

Mozgassa az egeret a bankjegyen, ekkor a bankjegy egyes részletei kinagyítva jelennek meg.

Mikroírás

A bankjegyet nagyítóval vizsgálva az elő- és hátoldalon több helyen, a bankjegy címletének megfelelő értékjelzés ("10 000 FORINT", "TÍZEZER FORINT"), valamint a "MAGYAR NEMZETI BANK" felirat olvasható.