FORINTBANKJEGYEK BIZTONSÁGI ELEMEI

Vízjel

Színváltó nyomat

Illeszkedőjel

Vakjel

Hologramfólia

Biztonsági szál

Metszetmély nyomtatás

Rejtett kép

Irizáló nyomat

Mikroírás

Metszetmély nyomtatás

Metszetmély nyomtatás

Az ötszáz forintos bankjegy biztonsági elemei

A bal oldali menüből lehet kiválasztani az ellenőrzés módjait és az ahhoz tartozó egyes biztonsági elemeket bemutató részeket.

Fény felé tartva

A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, vízszintes "500" értékjelzés. A bankjegy középvonalától kissé balra láthatóvá válik a papír anyagában található biztonsági szál, melyen nagyítóval vizsgálva az ismétlődő "MNB" felirat és "500" értékjelzés olvasható. A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkában nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva "H" betűvé egészítik ki egymást.

Vízjel

A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, vízszintes "500" értékjelzés. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

Biztonsági szál

A bankjegyet fény felé tartva válik láthatóvá, a papír anyagában található. Felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő "MNB" felirat és az "500" értékjelzés olvasható. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

Illeszkedőjel

A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkában nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva "H" betűvé egészítik ki egymást. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

Mozgatás

Mozgassa az egeret a bankjegy jobb alsó sarkánál levő szürke sávba. Az egér föl-le, illetve jobbra-balra mozgatásával tudja a bankjegyet billegtetni. (A hologramfólia képi elemeinek és a színváltó nyomat színeinek váltakozása látható.)

A kép alatti szürke nyíllal tudja megfordítani a bankjegyet. Az egér föl-le mozgatásával tudja a bankjegyet dönteni előre-hátra. (A rejtett kép és az irizáló sáv váltakozása látható.)

Színváltó nyomat

A bankjegy előoldalának közepén található vágtázó ló motívum mozgatás hatására bíborról zöld színűre változik, a két szín egyértelműen megkülönböztethető egymástól.

Hologramfólia

A bankjegy előoldalának bal szélén, a vízjelmezőtől balra található a tagolt formájú, hologram hatású fémcsík. Felületén II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképe látható. A portré alatt vízszintes "500" értékjelzés található. A hologramfólia nem ezüst hatású részein UV-A fényben sárga színben fluoreszkáló, egymás alatt ismétlődő "500" felirat olvasható. A bankjegyen lévő hologram fólia a bankjegypapír síkjából nem emelkedik ki.

Irizáló nyomat


A bankjegy hátoldalának jobb szélén, a vízjelmezőtől jobbra látható aranyszínű sáv, amelyben mozgatás hatására függőlegesen az "500" értékjelzés, vízszintesen pedig az "MNB" felirat olvasható.

Rejtett kép

A bankjegy hátoldalán található képtől jobbra látható díszítő motívumban, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy "H" betű jelenik meg.

Metszetmély nyomtatás

A bankjegyek főbb nyomatain a papír síkjából kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető az alábbi helyeken: portré, értékjelzés számmal és betűvel, címer, "MAGYAR NEMZETI BANK" felirat, a hologram sáv alsó részén található vízszintes motívum, valamint a hátoldali kép.

Vakjel

A bankjegy bal alsó sarkában jól tapintható, nagy festékréteg-vastagságú, címletspecifikus motívum támogatja a vakok és gyengénlátók számára a bankjegy felismerését.

UV-A fény alatt

A vízjelmezőt UV-A fénnyel megvilágítva az előoldalon lovas kuruc vitéz ovális keretbe foglalt képe, felette az "500" értékjelzés láthatók. A lovas kuruc vitéz és a keret külső része UV-A fényben zöld színű. A keret belső része és az értékjelzés UV-A fényben narancs színű.

A hologramfólia nem ezüst hatású részein UV-A fényben sárga színben fluoreszkáló, egymás alatt ismétlődő "500" felirat olvasható.

A bankjegy előoldalán a bal oldalon vízszintesen és a jobb oldalon függőlegesen látható fekete színű sorozatszámok UV-A fényben zöld színben fluoreszkálnak.

A papír anyagában mindkét oldalon kék és zöld színű jelzőrostok, valamint piros színű pöttyök fluoreszkálnak.

UV-C fény alatt

A vízjelmezőt UV-C fénnyel megvilágítva az előoldalon lovas kuruc vitéz ovális keretbe foglalt képe, felette az "500" értékjelzés látható. A lovas kuruc vitéz és a keret külső része UV-C fényben piros színű. A keret belső része és az értékjel-zés UV-C fényben barna színű.

A papír anyagában mindkét oldalon kék és zöld színű jelzőrostok, valamint piros színű pöttyök fluoreszkálnak

Nagyító

Mozgassa az egeret a bankjegyen, ekkor a bankjegy egyes részletei kinagyítva jelennek meg.

Mikroírás

A bankjegy hátoldalát több helyen nagyítóval vizsgálva a címletértéknek megfelelő értékjelzés ("500 FORINT"), valamint az "MNB" felirat olvasható.