FORINTBANKJEGYEK BIZTONSÁGI ELEMEI

Vízjel

Biztonsági szál

Illeszkedőjel

Vakjel

Hologramfólia

Színváltó nyomat

Metszetmély nyomtatás

Rejtett kép

Irizáló nyomat

Mikroírás

Metszetmély nyomtatás

Metszetmély nyomtatás

A kétezer forintos bankjegy biztonsági elemei

A bal oldali menüből lehet kiválasztani az ellenőrzés módjait és az ahhoz tartozó egyes biztonsági elemeket bemutató részeket.

Fény felé tartva

A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon Bethlen Gábor portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, vízszintes "2000" értékjelzés. A bankjegy középvonalától kissé jobbra láthatóvá válik a papír anyagában található biztonsági szál, melynek felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő "MNB" felirat és "2000" értékjelzés olvasható. A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkába nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva "H" betűvé egészítik ki egymást.

Vízjel

A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon Bethlen Gábor portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, vízszintes "2000" értékjelzés. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

Biztonsági szál

A bankjegyet fény felé tartva válik láthatóvá, a papír anyagában található. Felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő "MNB" felirat és a "2000" értékjelzés olvasható. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

Illeszkedőjel

A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkában nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva "H" betűvé egészítik ki egymást. (mindkét oldalon ellenőrizhető)

Mozgatás

Mozgassa az egeret a bankjegy jobb alsó sarkánál levő szürke sávba. Az egér föl-le, illetve jobbra-balra mozgatásával tudja a bankjegyet billegtetni. (A hologramfólia képi elemeinek és a színváltó nyomat színeinek váltakozása látható.)

A kép alatti szürke nyíllal tudja megfordítani a bankjegyet. Az egér föl-le mozgatásával tudja a bankjegyet dönteni előre-hátra. (A rejtett kép és az irizáló sáv váltakozása látható.)

Színváltó nyomat

A bankjegy előoldalának közepén található tulipán motívum mozgatás hatására aranyról zöld színűre változik, a két szín egyértelműen megkülönböztethető egymástól.

Hologramfólia

A bankjegy előoldalának bal szélén, a vízjelmezőtől balra található a tagolt formájú, hologram hatású fémcsík. Felületén Bethlen Gábor portréjának tükörképe, Magyarország címere és vízszintesesen a "2000" értékjelzés található. A hologramfólia nem ezüst hatású részei UV-A fényben zöld színben fluoreszkálnak. A fólia alsó és felső részén egymás alatt ismétlődő vízszintes "2000" értékjelzések olvashatóak. A bankjegyeken lévő hologram fólia a bankjegypapír síkjából nem emelkedik ki.

Irizáló nyomat


A bankjegy hátoldalának jobb szélén, a vízjelmezőtől jobbra látható aranyszínű sáv, amelyben mozgatás hatására a "2000" értékjelzés olvasható.

Rejtett kép

A bankjegy hátoldalán található képtől jobbra látható díszítő motívumban, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy "H" betű jelenik meg.

Metszetmély nyomtatás

A bankjegyek főbb nyomatain a papír síkjából kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető az alábbi helyeken: portré, értékjelzés számmal és betűvel, címer, "MAGYAR NEMZETI BANK" felirat, a hologram sáv alsó részén található három vízszintes motívum, hátoldali kép.

Vakjel

A bankjegy bal alsó sarkában jól tapintható, nagy festékréteg-vastagságú, címletspecifikus motívum támogatja a vakok és gyengénlátók számára a bankjegy felismerését.

UV-A fény alatt

A vízjelmezőt UV-A fénnyel megvilágítva az előoldalon kardot markoló páncélozott kar ovális keretbe foglalt képe és a 2000 értékjelzések láthatók. A páncélozott kar és az ovális keret UV-A fényben zöld színű. A kard és az értékjelzés UV-A fényben narancs színűek. A hologram egyes elemei, valamint a fólia alsó és felső részén egymás alatt ismétlődő vízszintes "2000" értékjelzések zöld színben fluoreszkálnak. A bankjegy előoldalán a bal oldalon vízszintesen és a jobb oldalon függőlegesen látható fekete színű sorozatszámok UV-A fényben zöld színben fluoreszkálnak. UV-A fényben vizsgálva a portrétól balra, vízszintesen a "2000" értékjelzés látható zöld színben, melyet narancs színű díszítő motívum vesz körül. A papír anyagában mindkét oldalon kék és zöld színű jelzőrostok, valamint piros színű pöttyök fluoreszkálnak.

UV-C fény alatt

A vízjelmezőt UV-C fénnyel megvilágítva az előoldalon kardot markoló páncélozott kar ovális keretbe foglalt képe és a "2000" értékjelzések láthatók. A páncélozott kar és az ovális keret UV-C fényben piros színű. A kard és az értékjelzés UV-C fényben barna színűek. A papír anyagában mindkét oldalon kék és zöld színű jelzőrostok, valamint piros színű pöttyök fluoreszkálnak.

Nagyító

Mozgassa az egeret a bankjegyen, ekkor a bankjegy egyes részletei kinagyítva jelennek meg.

Mikroírás

A bankjegyet nagyítóval vizsgálva a hátoldalon több helyen a címletértéknek megfelelő értékjelzés "2000 FORINT", valamint a "MNB" felirat olvasható.