Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel

nyomtatás

Fogyasztóknak


Tisztelt Látogató! Ez az oldal az MNB Minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékek lekérdezőjének ideiglenes oldala. A részletes összehasonlító felület várhatóan 2017 szeptemberétől indul, addig a terméket forgalmazó bankok termékismertetői lesznek elérhetők a kamatperiódus hossza szerinti bontásban.

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékek

Az MNB a bankrendszeri verseny erősítése, a hiteltermékek átláthatóságának és azok, összehasonlíthatóságának növelése érdekében megalkotta a „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel” minősítést, amelyet csak a Pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek megfelelő, forint alapú banki lakáshiteltermékek nyerhetnek el. A minősítés bevezetésével egységes és átláthatóbb feltételrendszerű, könnyebben összehasonlítható lakáshitelek terjedhetnek el a piacon. 

A termékek főbb paraméterei:

  • Kizárólag annuitásos törlesztés (egyenlő havi törlesztőrészletek) megengedett. Kivételt képeznek ez alól a részletekben folyósított hitelek a hitelösszeg teljes folyósításáig.
  • A kamatperiódus hossza 3, 5, 10 év lehet, vagy a futamidő végéig tartó kamatrögzítés alkalmazása elvárt.
  • A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított  maximum 15 munkanap.
  • A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap (ügyfélkérésre eltérés lehet)
  • A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot).
  • A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak maximáltak:
    • Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft.
    • Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékek

  3 éves kamatperiódus 5 éves kamatperiódus 10 éves kamatperiódus Végig fix kamatozás
A lakáshitelek minősítésére vonatkozó pályázatok elbírálása jelenleg folyamatban van. A bírálatok befejezését követően itt az egyes bankok minősített fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó termékismertetőit láthatja majd.

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékek - Állami támogatással

  3 éves kamatperiódus 5 éves kamatperiódus 10 éves kamatperiódus Végig fix kamatozás
A lakáshitelek minősítésére vonatkozó pályázatok elbírálása jelenleg folyamatban van. A bírálatok befejezését követően itt az egyes bankok minősített fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó termékismertetőit láthatja majd

A Minősített fogyasztóbarát lakáshitel feltétele, hogy a fedezetül szolgáló ingatlanra (kivéve a biztosítékként felajánlott telket) vonatkozó vagyonbiztosítással kell rendelkezni, amelynek költségei a fogyasztót terhelik. A hitelező előírásaitól függően az ilyen biztosítási szerződésből eredő, biztosítási összegre vonatkozó követelést biztosítékként a hitelezőre kell átruháznia a fogyasztónak. Amennyiben a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt értékesítő ajánlatot adó hitelezőhöz fordul a fogyasztó a minősített termékre vonatkozó információkéréssel, a hitelező a fogyasztó rendelkezésére bocsátja a Minősített fogyasztóbarát lakáshitel részletes feltételeit tartalmazó termékismertetőt, valamint egy olyan ellenőrző listát is, amely a folyósításig terjedő időszakban benyújtandó és bemutatandó dokumentumok és igazolások felsorolását tartalmazza.