Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

A bankszámlabiztonságról

nyomtatás
Bankszámlabiztonság

Bankszámlánk biztonságos használatát növelhetjük, ha szem előtt tartjuk az alábbiakat:

  • Az intézmények általában minden hónapban küldenek ügyfeleik részére számla-értesítőt (másnéven számlakivonat), mely tartalmaz minden pénzmozgást, ami a számlán történt. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük a kivonatot, hogy nem tapasztalunk-e bármiféle szokatlan tranzakciót. Amennyiben szokatlan tranzakciót észlel, akkor azonnal vegye fel a kapcsolatot a pénzügyi szolgáltatójával.
  • Amennyiben valamiért nem érkezik meg a havi számlakivonat, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatóval, mert megtörténhet, hogy elkeveredett, és valaki más postaládájába, illetéktelen kézbe került. Ebben az esetben, fokozottabban kell figyelni a számlán lebonyolított pénzforgalmat, ellenőrizni a számlánkat akár minden nap.
  • Az internetnek köszönhetően, könnyen és gyorsan, szinte bármikor ellenőrizhető a bankszámla, és a tranzakciókat figyelemmel kísérve hamarabb vehetünk észre bármi szokatlant. Ha bármilyen eltérést észlelünk, haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot a hitelintézettel.
  • Lehetőség szerint ne lépjünk be az internetbanki rendszerbe nyilvános helyekről pl. könyvtár, internet kávézó stb.
  • Abban az esetben, ha nem rendelkezünk saját számítógéppel és nyilvános helyen vesszük igénybe az internet szolgáltatást, akkor legyünk nagyon óvatosak! Mindig figyeljünk rá, hogy a számítógép sose mentse el, vagy jegyezze meg a személyes adatainkat. Jelentkezzünk ki az intézmény internetes szolgáltatásából, amikor befejeztük az ott végzett műveletet.
  • Előfordulhat, hogy a szolgáltató e-mailben értesít minket bizonyos eseményekről. Ilyenkor az e-mail tartalmát célszerű kinyomtatni, és utána törölni. Figyeljünk rá, hogy sose maradjon a postafiókunkban a szolgáltatótól származó elektronikus levél, mivel ezek a tárhelyek könnyen feltörhetőek.
  • A hivatalos iratokat, és minden olyan iratot, amely bármiféle személyes adatot tartalmaz , olvashatatlanná kell tenni, mielőtt kidobnánk.
  • Az általunk indított tranzakciókról a bizonylatokat minden esetben őrizzük meg, és semmiképpen se dobjuk ki a kukába vagy hagyjuk ott az ATM-nél, esetleg a kereskedelmi egységben.

A fent leírtak betartásával nagymértékben csökkenthető annak az esélye, hogy lehetőséget adjunk a tolvajoknak, hogy hozzáférjenek a bankszámlán elhelyezett pénzhez.