A digitális euró hatalmas kihívást jelent és egyben óriási lehetőséget is kínál az EU számára, hogy visszanyerje Európa jövőjét.

Igen, szükségünk van különféle üzleti modellekre, többféle fizetési rendszerre és többféle infrastruktúrán működő digitális fizetőeszközre, de mindenképpen szükségünk van a digitális euró különböző fajtáira (Agata Ferrerira, Robert Kopitsch és Philipp Sander, Cointelegraph, 2021. július 5.).

Véleményem szerint azonban, a digitális euró fő célja nem az, hogy globális szinten vezető digitális valutává váljon, vagy elkerülje az amerikai vagy ázsiai technológiai infrastruktúrától való függőséget.

Az euróövezetnek vissza kell szereznie az esélyt arra, hogy globálisan versenyképes szereplővé váljon az észak és dél közötti megosztottság feloldásával. Az „egy kaptafás” euró a valamennyi tag számára azonos monetáris politikájával a közös valuta bevezetésétől fogva mélyíti a szakadékot az euróövezet északi és déli tagállamai között.

A valutaövezet valamennyi tagjára jellemző sokszínűség kihasználására legalább kettő – vagy több – rugalmas és „testreszabott” digitális euró bevezetése biztosíthatna soha vissza nem térő lehetőséget.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „The digital euro: Something Europe can’t afford to get wrong” (A digitális euró: Valami, amit Európának nem szabad elrontania) című cikkre.