A jegybanki eszköztárral kapcsolatos fontos alapelv, hogy az MNB hiteloldali műveletet csak megfelelő fedezet ellenében végez üzleti partnereivel. A fedezetként szolgáltatott értékpapírok árfolyamváltozásából fakadó piaci kockázat csökkentése érdekében az MNB egyrészt naponta újraértékeli a hitelek mögötti fedezeteket, másrészt a várható egynapos árfolyamelmozdulás ellensúlyozására megfelelő tartalékot épít be a rendszerbe (a befogadási mérték segítségével).

A fedezet a hazai fizetési rendszerekben (Valós Idejű Bruttó Elszámolási Rendszer/ VIBER és Bankközi Klíring Rendszer/ BKR) napközbeni hitel, illetve monetáris célú fedezett hitel felvételéhez használható fel.

A befogadási mértéket az MNB rendszeresen felülvizsgálja. Az MNB a befogadási mértékek és a napi gyakorisággal frissített árfolyamadatok alapján naponta közzéteszi honlapján az elfogadható papírokhoz tartozó befogadási értékeket (a befogadási mérték és az értékelésnél felhasznált árfolyam szorzata a papír névértékének százalékában). A fedezetként elfogadott papírokat az ügyfelek a KELER-nél zárolják az MNB részére (limit).

Letölthető dokumentumok