kamat_valt_mutat.jpgkamatfelar_valt_mut.jpg

Tájékoztató

A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2014. évi LXXVIII. törvény „fair”, azaz etikus bankrendszer néven vált ismertté, mely átláthatóvá és ezáltal követhetővé teszi a fogyasztói hitelszerződések kamatának alakulását. A jogszabályok vonatkozó előírásait 2015. február 01. napjától kell alkalmazni.

E törvény alapján, a pénzügyi intézménynek a három évet meghaladó futamidejű hiteleknél a hitelkamatot, míg a referencia kamatlábhoz kötött – így változó kamatozású – hitel esetében a kamatfelárat, legalább három éves kamatperiódusra előre kell rögzítenie.

kamatváltoztatási mutató valamilyen referenciahozam alapján számított mutató, mely alehetséges kamatváltozás mértékét fejezi ki. A mutató értékét kamatperiódusonként kell alkalmazni. Azoknál a hiteleknél, ahol legalább három éves kamatperiódus alatt rögzített a kamat, a forint kamatváltoztatási mutatókat kell figyelemmel kísérni.

kamatfelár-változtatási mutató a referenciakamathoz hozzáadandó lehetséges kamatfelár mértékét fejezi ki valamilyen referenciahozam alapján. A mutató értékét kamatperiódusonként kell alkalmazni.

Azoknál a hiteleknél, ahol a hitel referenciakamathoz kötött, azaz változó kamatozású, ott a kamatfelár változtatási mutatókat kell figyelemmel kísérni. Ide taroznak azok a jelzáloghitelek is, melyek forintosításra kerülnek. Ezen hiteleknél a kamatfelár – a hitelkamat és a referenciakamat különbsége - rögzített a kamatperiódus alatt. A hitel kamata a referenciakamattal változik a kamatperióduson belül, a referenciakamat futamidejéhez igazodva.

A referencia-kamatlábakat és a mutatókat az MNB számítja és teszi közzé. A pénzügyi szolgáltató használhatja a saját kamatváltoztatási, kamatfelár-változtatási mutatóit vagy referencia-kamatlábat, amennyiben azt a Magyar Nemzeti Bank előzetesen jóváhagyta. A mutatókat és azok értékeit ezen a honlapon ellenőrizheti.

Az oldalon 2015. március 5-től kerülnek havonta publikálásra a mutatók értékei.

A mutatókkal kapcsolatos részletesebb tájékoztatót ITT olvashatja.
A mutatókkal kapcsolatos gyakori kérdésekre a válaszokat ITT találja.